L’Arbre de Gernika de Can Jalpí

L’Arbre de Gernika de Can Jalpí és un ideal per a una Escapada cultural. El símbol de les institucions basques, a Catalunya.

Cost de l'escapada

Aproximadament 0€ per persona

Ideal per a…

Descobrir la història del nostre país

Informació sobre L’Arbre de Gernika de Can Jalpí

El símbol tradicional de les institucions basques i del compromís nacional del seu poble enfront dels avatars de la història és l'arbre de Gernika. Per mala sort, el roure original va morir fa uns anys i va haver de ser replantat, però per capricis de l'atzar, a Catalunya podem trobar un plançó centenari de l'autèntic arbre de Gernika. El trobarem a Arenys de Munt, on va arribar per les excentricitats d'un noble de finals del segle XIX, anomenat Don August Borràs-Jalpí de Mercader.

La història es remunta a l'any 1891 quan, Don August es va casar amb Doña Sofia de Algorta y de Albaroa, una rica dama de Leketio, al País Basc. A partir d'aquell moment, amb tot el dot de la seva esposa i la renda del seu patrimoni, el patriarca es dedica a tirar endavant totes les seves dèries. Per citar-ne algunes, porta l'electricitat a la població de Tordera, poble originari de la seva família, a Blanes i a Lloret, i a més d'aquestes i d'altres obres de patronatge, s'aboca completament a transformar el vell casal familiar d'Arenys de Munt en un castell medieval.Per aconseguir aquesta transformació de l'ara anomenat Castell de Can Jalpí, no s'està de res. Es fa construir un pati d'armes, torres amb merlets i una muralla amb torres de defensa. A dins, ho condiciona tot per a la vida sumptuosa: a la planta baixa, les dependències del servei, el rebedor, la cuina, una sala de billar, el menjador, el celler i la sala del piano; al pis de dalt, els dormitoris, una sala de ball, una capella per a la missa de diumenge, el despatx i, fins i tot, una petita sala de cinema i fotografia. Tot això ornamentat amb armadures i obres d'art.

L'element que més va fer parlar el poble va ser el llac artificial. Don August s'hi va fer portar una llanxa i dues barques de vela, i hi va fer construir un far que va haver d'apagar perquè despistava els vaixells de mar endins, ja que es trobava a més de 2 km de la costa. Al costat de la riera va construir-hi una central elèctrica per a fer llum per al castell i va omplir els seus jardins de plantes exòtiques, bosquets, fonts i ponts de pedra. És en aquests jardins que hi va fer plantar, en homenatge a la seva dona Sofia, un plançó del roure de Gernika, el qual continuem trobant avui en dia a l'entrada de Can Jalpí.

A dia d'avui i des del 1980, tant el far com el roure i la resta d'elements característics del castell, estan protegits per llei. L'any 2004, el president del Parlament Català Ernest Benach, el president del Parlament Basc Juan Maria Atutxa, i l'alcalde Andreu Majó, van homenatjar en un acte el roure de Gernika català, que es conserva protegit per una tanca metàl·lica on es llegeix "Gernikako Arbola", com bé podeu distingir a les imatges.

Escapades relacionades