Monestir de Sant Pere de Rodes

Monestir de Sant Pere de Rodes és un ideal per a una Escapada cultural. Una de les joies arquitectòniques del nostre país.

Cost de l'escapada

Aproximadament 3,50€ per persona

Ideal per a…

Descobrir la història del nostre país

Informació sobre Monestir de Sant Pere de Rodes

El monestir de Sant Pere de Rodes, o Sant Pere de Roda, és un antic monestir benedictí situat a la muntanya de Verdera, aproximadament a uns 520 metres sobre el nivell del mar, en un lloc privilegiat que ofereix un paisatge impressionant i us permetrà dominar perfectament la badia del Port de la Selva i la mar d’Amunt, la part nord del Cap de Creus. El conjunt monumental del monestir de Sant Pere de Rodes el formen dos monuments més: a dalt de tot de la muntanya hi trobem el castell de Sant Salvador de Verdera, i a un quilòmetre al nord del monestir, just a sobre de la carretera, hi trobem el poble de Santa Creu de Rodes. A més a més, a la importància històrica de l’entorn s’hi afegeix el fet de que tot el conjunt arquitectònic es troba situat a dins del Parc Natural del Cap de Creus.

Els orígens del monestir de Sant Pere de Rodes es perden en el temps i en les llegendes. Hi ha constància arqueològica però de l’existència d’un gran edifici antic del segle VI, la funció del qual a dia d’avui encara es desconeix. Al final del segle IX, les primeres notícies documentals sobre el monestir l’esmenten com una petita cel·la monàstica que es disputaven dues abadies: Sant Esteve de Banyoles i Sant Policarp de Rasés. En aquest sentit, podem dir que les primeres notícies del monestir daten, més o menys, de l’any 878 dC.La consolidació del poder i el prestigi de l’abadia de Rodes es situa entre els segles XII i XIII. En aquests moments era un dels centres de poder espiritual, polític i econòmic més importants, capaç d’ampliar considerablement les seves dependències i de fer obres de gran valor artístic com la portalada del mestre Cabestanya.

Els primers indicis de decadència però, els trobem a partir del segle XIV, generats per diverses causes, entre les quals una sèrie de conflictes bèl·lics i epidèmies que van afectar directament l’Empordà i, a més, es tracta d’una època en què el sistema feudal, així com l’ordre benedictina, comencen a entrar en crisi. Els problemes continuen i es comencen a agreujar durant els segles XV i XVI, les guerres continuen afectant directament el monestir i les seves propietats, s’incrementen els atacs de pirates i bandolers, i s’enceta una etapa de relaxament de la vida religiosa.

Entre els segles XVII i XVIII trobem un moment de recuperació econòmica gràcies a l’expansió del cultiu de la vinya que es viu a Catalunya. Aquest fet es reflecteix avui en la gran extensió de terrasses de pedra seca que podreu veure si visiteu el monestir, situades principalment a les muntanyes del cap de Creus, i també en els grans edificis que es construïren en aquest moment al voltant del cos claustral.

Tot i això, l’abadia continua patint atacs i saqueigs per part de tropes franceses i bandolers. Per això, l’any 1798 els monjos del monestir de Sant Pere de Rodes decideixen abandonar el monestir i instal·lar-se a Vilasacra. El monestir, un cop abandonat, i després de la desamortització del 1835, va patir al llarg del segle XIX i part del XX un procés d’enrunament progressiu i una etapa d’intensa espoliació. No va ser fins a la declaració com a Monument Historicoartístic Nacional, l’any 1930, que s’iniciaren les primeres obres de restauració de l’edifici, les quals es van anar succeint esporàdicament al llarg del segle XX. Durant el període 1989-1999, s’hi va dur a terme un ambiciós programa d’excavacions arqueològiques i restauracions.

És a partir d’aleshores que el monestir de Sant Pere de Rodes s’ha convertit en un dels monuments més visitats del nostre país. Cal mencionar també que al monestir hi trobareu un restaurant amb unes vistes privilegiades on val la pena quedar-s’hi a menjar. També disposa de lavabos, botiga de records i pàrquing gratuït a peu de carretera.

L’inici de l’esplendor del monestir de Sant Pere de Rodes es dóna lloc a partir del segle X, quan el noble Tassi i el comte Gausfred d’Empúries s’interessaren per Sant Pere de Rodes. El monestir rebé grans donacions de terres per part seva i aconseguí preceptes i privilegis dels papes i dels reis franc, com el que l’any 944 el convertí en abadia. Entre els segles X i XI es va construïr l’església que avui podem contemplar i també es va iniciar la importància del monestir com a centre de pelegrinatge.

Escapades relacionades