Escapada a la Fira de l’Avet d’Espinelves

Una fira que data del 1981, i que s'ha convertit en tota una tradició per a motles famílies

  • Andrea Prat
  • waterbalance
  • Data de publicació
  • December 15th, 2016

La Fira de l’Avet d’Espinelves va començar l’any 1981. D’un principi s’exposaven diferents varietats d’Avets conreats en el mateix poble, sobretot l’Avet Masjoanis i la picea Excelsa, i els visitants en podien comprar per Nadal. Des de fa uns anys també s’hi pot trobar una gran varietat de productes naturals i artesanals que no es troben en botigues.

Escapada a la Fira de l’Avet d’Espinelves: Benvingut a l'escapada en parella de la setmana, ens hi acompanyes?

És dissabte i s’acosten les festes de Nadal. Això vol dir que és hora de vestir-se de Nadal, començar a escoltar música de Nadal, i fer coses típiques de Nadal. I és que avui estem disposats a despertar-nos ben d'hora ben d'hora per agafar el cotxe i anar a la Fira de l’Avet d’Espinelves, que es troba a Espinelves, als peus del Montseny! Un altre any que seguim la tradició nadalenca i anem a passar el matí a aquest poble que ens té enamorats!

Ha sonat el despertador a les 6h del matí, ens hem dutxat i ens hem preparat per agafar el cotxe i dirigir-nos cap a la Fira de l’Avet d’Espinelves. Des d’abans d’arribar a Vic, la boria ens ha acompanyat durant tot l’últim tros del trajecte, així com una baixada de les temperatures. És nota que estem a desembre i el fred ja és arribat! Nosaltres diem sempre que quan fa fred de veritat és quan surt fum de la boca quan parles o bufes.. doncs, feia molt de fred, semblàvem trens de vapor!

En poc menys d’una hora de cotxe ja som al poble, i sense trobar massa caravana. Hem tingut sort, com que hem arribat a les 9h del matí encara no hi ha molta gent i podem aparcar fàcilment el cotxe, de totes maneres al poble hi trobareu pàrquings habilitats. La gent d’Espinelves és una crac preparant-se per la Fira de l’Avet! Des dels pàrquings fins a la seguretat, els serveis i l’atenció!

Abans de començar a passejar esmorzem de valent! Sempre solem esmorza al mateix lloc, a l’entrar al poble hi trobareu unes graelles on fan llesques de pa amb tomàquet i botifarres a la brasa. Si no us agrada la botifarra no patiu, podeu escollir entre xoriço, xai, botifarra negra i algun altre tipus de carn. I la veritat és que entre despertar-nos d’hora i el fred que fa, mengem l’esmorzar amb un obrir i tancar d’ulls! Que que bo que ´s! Per a qui de bon matí no li entra una bona botifarra, hi ha paradetes amb altres productes com creps, entrepans, pastes, xocolata desfeta, o restaurants del poble per poder esmorzar tot allò que un vulgui.

Com a dada important, el preu de l’esmorzar no és precisament econòmic. Compteu que no us baixarà dels 15 o 20€ depenent de què demaneu. Això si, si no us ve de gust demanar un refresc o aigua, que ja va inclòs al preu, trobareu un bon porró de vi negre per fer passar avall l’esmorzar.

I un cop amb la planxa plena, comença l’aventura! Ens dirigim a contemplar totes les paradetes que hi ha i a seguir tots els petits follets que decoren el poble d’Espinelves al llarg la fira, ens encanten! Així doncs, no podem deixar de mirar als artesans fent estris de fusta, esclops, boles gegants de xocolata, ametlles garrapinyades, castanyes amb xocolata i moscatell… fins que arribem a una parada que ens crida molt l’atenció!

És una parada gran i plena de tions, de diferents mides. També n’hi ha dos al terra perquè els més petits els hi donin de menjar. Aquests tions tenen tots cares alegres i simpàtiques, ens encanten! I el millor de tot és que coneixem a la Fada Tionera, l’Anna, una artesana que porta 6 anys creant els tions màgics que ens porten regals per Nadal! Amb l’ajuda de la seva filla tallen els troncs, els hi posen les cametes i pinten les cares amb pintura màgica, que surt del tronc màgic. Tinc la gran sort que em deixa fer el meu propi tió de Nadal i m’explica i em mostra la manera tant especial que ella viu el fer i crear els tions pels més petits de la casa. Fa tions personalitzats explicant a la canalla el conte del tió d’una manera que encanta, com ha de ser! Ens agrada molt conèixer-la i poder parlar una bona estona amb ella! Estem segurs que l’any que ve hi tornarem per veure-la! Ens emportem un bon record!

Seguim caminant per la fira, ja quasi són les 12h i comença a haver-hi molta gent caminant pel poble i els seus carrers estrets i pendents, tot i ser l’últim cap de setmana de fira. Així que acabem de veure les últimes paradetes que ens queden i comprem la coca de sucre feta al forn de Can Celestino, una casa fundada al 1912, una coca que no passa desapercebuda perquè la caixa és quadrada i gran com les de les pizzes. Seguim i comprem formatge de cabra i parmesà, tot i que a en Juli no li agrada. També comprem pa cuit al forn de llenya, una bossa de bolets deshidratats i en pols per cuinar i per últim mel amb gelea reial, per tenir força energia els matins d’hivern!

El que ens agrada molt d’aquesta fira és que els avets són de la zona i es venen amb pa de terra, és a dir, amb les arrels a dintre. Així l’avet es conserva més bé i fins i tot es pot intentar, amb més o menys èxit, replantar-lo. A la fira hi predomina l’ecologisme, ja que l’avet és un producte natural que contribueix a oxigenar l’aire i que en ser conreat en camps de cultiu és totalment respectuós amb els boscos i amb la natura en general.

És hora de marxar, comença a haver-hi molta gent i ja quasi no es pot passejar. Anem sortint del poble quan comencem a escoltar l’orquestra que anima a tots els visitants del poble. Agafem el cotxe i abans de sortir del poble paguem el pàrquing (4€) i com cada any ens regalen un record decoratiu fet a mà i un calendari de la Fira de l’Avet d’Espinelves del 2017. I com sempre, sortim contents d’haver visitat un any més a la Fira de l’Avet! Marxem amb un somriure a la cara i amb nous amics a la motxilla d’escapades!

Mapa de l'escapada a...

Plaça de l'Església, 1, 17405 Espinelves, Girona