Descobrint Sa Mitjera • Viatge a Menorca, dia 1

  • Juli Ramon
  • juligoodie
  • L' Juli t'explica la nostra Descobrint Sa Mitjera • Viatge a Menorca, dia 1

Menorca és l’illa més oriental de les Balears, i lloc d’origen dels menorquins. Amb un total de 91.600+ habitants, Menorca presenta una peculiar geografia i història natural i humana. El seu nom prové de les expressions llatines Balearis Minor i Minorica, que és com la coneixien els romans pel fet que és l’illa més petita d’entre les dues Illes Balears. 

A Menorca s’hi continua parlant el català, bé, per ser exactes el menorquí, un subdialecte del balear (del bloc oriental de la llengua catalana), el qual és curiós d’escoltar però difícil d’entendre si no parem bé l’orella. Com a elements clau de Menorca destaquen cultura talaiòtica i les platges i cales de somni. Us ho explicarem més endavant.

És dimecres 13 de setembre i fa dies, setmanes de fet, que esperem que arribi el moment d’agafar l’avió que ens ha de portar cap a Menorca, a on hi passarem part de les vacances d’enguany. De les diverses opcions que teníem sobre la taula ens acabem decantant per Menorca, on esperem gaudir de les platges de somni i el bon temps sense la massificació dels mesos de temporada alta. I de fet així serà. Tranquils que ho veureu a les fotos més endavant.

Durant els 8 dies que serem a Menorca dormirem en una petita casa situada al poble de Llucmaçanes, pertanyent al terme municipal de Maó i a la mateixa distància de Sant Lluís. Trobem Sa Mitjera, el nom de la propietat on dormirem, per Airbnb, i ens atrau no només l’entorn rural on està situada, sinó també la localització, ja que estem a pocs minuts de la platja, a prop de la carretera de Maó a Ciutadella i a 5 minuts de l’Aeroport, sense que molesti el soroll dels avions.

Sortim de Barcelona a les 17:15 de la tarda del 13 de setembre. Volem amb Vueling i el vol ens ha sortit força bé de preu. De fet, cada any intentem organitzar-nos les vacances amb un mínim de 5-6 mesos d’antelació, pel que els preus que aconseguim són força baixos. A més a més, si sumem que ens agafem vacances el mes de setembre, encara podem ajustar més el preu del vol i l’estada. Així que si teniu la possibilitat d’agafar-vos les vacances al setembre, us ho recomanem al 100%!

Arribem a Menorca en mitja hora, i a les 18:00 ja som a l’autobús direcció a la companyia de lloguer de cotxe, on tenim reservat un Volkswagen Polo que ens acompanyarà a tots els racons de l’illa que volem descobrir. De nou el preu del lloguer ens ha sortit força baix pel fet de ser temporada baixa, però pels que vulgueu estalviar-vos uns diners en el lloguer del cotxe durant les vostres vacances, trobem com a alternativa la plataforma Drivy, on podreu llogar cotxes de particular a particular de manera segura, còmoda i barata.

Ara que ja tenim el cotxe ens dirigim cap a Sa Mitjera, casa nostra durant els propers 8 dies. Com us he comentat abans la casa queda a uns escassos 5 minuts de l’aeroport, pel que hi arribem rapidament però no tant com esperàvem, ja que gairebé la meitat del camí cap a casa és a través de la Carretera de Biniparell. Perquè us en feu una idea, és la típica carretera d’un únic carril però de dues direccions, amb murs de pedra seca a banda i banda. 100% menorquina vaja! Tot el que té de complicada ho té de bonica per això.

Passat l’indicador que ens dóna la benvinguda al terme municipal de Sant Lluís, trobem Sa Mitjera. Es troba a la frontera entre els termes municipals de Sant Lluís i Maó. Un gran barri de ferro verd ens fa parar el cotxe, moment en que truquem a la Sandra, qui juntament amb en Tomeu regenten aquesta propietat a Airbnb. Entrem. Aparquem el cotxe i ens donen la benvinguda. El terreny és gran, molt gran. Hi trobem 3 edificacions: la casa principal on hi dormen ells dos, una primera construcció independent on hi trobem cuina, lavabo, sala d’estar i habitació per a 4, i una segona construcció independent amb habitació per a 2 i lavabo. Aquí és on dormirem nosaltres! Al costat de la casa principal hi trobem la zona de pícnic amb una barbacoa i fogons de gas.

La Sandra i en Tomeu ens donen la benvinguda, ens presentem i ens ensenyen tota la propietat. També ens acompanyen en Coco, la Pepa i en Wally, tres gossos entranyables que ens acabaran robant el cor. A més a més del que us comento, a la mateixa propietat hi trobem una piscina, un camp força gran per conrear, una zona de pícnic amb hamaques, i un galliner amb gallines i ànecs. Ens encanta aquest estil rural. Com a curiositat, la casa no està connectada a la xarxa elèctrica, i s’alimenta al 100% per energia renovable a través de plaques solars i un molí eòlic.

Després del primer contacte amb el que serà casa nostra els propers dies, buidem el cotxe, ens fem nostra l’habitació i fem camí cap al supermercat per omplir la nevera. S’ha de dir que els preus del menjar, comparats amb les vacances de l’any passat a Sardenya, són força baixos, pel que podem omplir la nevera d’una tirada i estalviar-nos haver d’anar i venir al supermercat.

De tornada a casa durant el breu trajecte amb cotxe començo a fer-me una idea dels dies que vindran. Ens acompanyaran el sol i els núvols, potser també una mica de pluja. La calor segurament ja no serà el tema de conversa entre la gent, però tot i això, podrem gaudir d’aquest racó de les Balears tranquil·lament, perquè la gent ja és a casa pensant que a Menorca no hi queda res per veure. Tenim 8 dies per viure sense presses, ni horaris, ni cues. Tenim 8 dies per fer vacances.

Com arribar a l'Descobrint Sa Mitjera • Viatge a Menorca, dia 1

Llucmaçanes, Menorca