Què visitar a Menorca? • Viatge a Menorca

Què heu de visitar a Menorca si viatgeu a l'illa? Quines són les millors platges de Menorca? Quins són els monuments més representatius de Menorca? Aquí us ho expliquem tot per preparar el vostre viatge a Menorca!

 • Juli Ramon
 • juligoodie
 • L' Juli t'explica la nostra Què visitar a Menorca? • Viatge a Menorca

Fa uns dies preguntàvem a la pàgina de Facebook d’Escapades en parella què visitar a Menorca, quins eren els indrets i racons de Menorca que havíem visitar sí o sí de cara als dies que hi passarem aquest mes de setembre. Gràcies a les vostres recomanacions i altres opinions que hem anat trobant per Internet després de fer una mica de recerca, us deixem amb el llistat de llocs a visitar a Menorca, perquè ni vosaltres ni nosaltres ens en perdem ni un quan hi anem, que Menorca és molt més que platges, cales i restes de la cultura talaiòtica!

Ciutadella de Menorca és la ciutat més poblada de l’illa, amb més de 29.000 habitants (INE 2011) i seu del bisbat de l’illa. Fins al 1714 va ser residència del governador britànic de l’illa així com de la Universitat General de Menorca.

Ciutadella té un aire senyorial. Recórrer els carrers estrets del nucli antic de Ciutadella evoca passió i sensualitat, passejar pel port fins al Castell de Sant Nicolau, fer una parada durant el camí i prendre una cervesa a la plaça del Born o a la plaça de Ses Voltes, són algunes de les coses que us recomanem fer a Ciutadella.

A la pròpia ciutat, us recomanem també fer una visita a:

 • La Catedral de Menorca, construïda entre els segles XIII i XIV sobre una antiga mesquita, constituint ara l’edifici gòtic més important de Menorca.
 • La plaça del Born: El seu obelisc, instaurat l’any 1875, commemora l’heroica defensa de Ciutadella davant l’atac turc l’any 1558.
 • La plaça de l’Esplanada: Situada al costat de la plaça del Born, és el lloc preferit per celebrar els actes multitudinaris.
 • El Castell de Sant Nicolau, construït a finals del segle XVIII per defensar el port de la ciutat.
 • El Museu Municipal de Ciutadella: Emplaça en un edifici del segle XVII i inaugurat el 1995, hi trobareu exposada una gran col·lecció d’objectes prehistòrics.
 • El Port de Ciutadella: Un lloc emblemàtic sens dubte, preciós. Heu de parar a menjar a algun dels seus restaurants ni que sigui un cop.

Maó és la capital de Menorca i la seva segona ciutat més important, amb 28.000 habitants. El seu port és considerat un dels millors ports naturals del món, raó per la qual històricament ha sigut desitjat per les armades estrangeres.

Després de fer aquesta breu presentació queda clar que, a més a més de fer les típiques visites culturals i conèixer els principals punts d’interès de la ciutat, heu de passejar pel port i fer una breu visita al centre de la ciutat.

Per acabar el dia, si teniu ganes de festa, Maó és el lloc ideal per esbargir-vos, ja que és la principal zona de festa de Menorca.

Les visites més interessants a fer a la ciutat són a:

 • La Fortalesa de la Mola, a la mateixa bocana del port.
 • El Museu de Menorca, situat en un vell convent, hi trobareu exposats objectes del període prehistòric molt abundants a l’illa.
 • L’Ajuntament, on hi trobarem el rellotge que va portar el governador anglès Richard Kane.
 • El Bastió de Sant Roc, resta de la porta principal de la muralla que rodejava la ciutat.
 • L’Església de Santa Maria, amb el seu òrgan del segle XIX de quatre teclats i 3.120 tubs. És on s’hi celebra el Festival Internacional de l’Òrgan.

Cal mencionar que a Maó també s’hi celebra la Setmana Internacional de l’Òpera i, durant l’estiu, podreu gaudir de molta música al carrer amb el Festival de Música d’Estiu.

A prop de Maó també podreu visitar el Fort de Marlborough, a Es Castell, i les restes talaiòtiques de Talatí de Dalt.

Una altra visita interessant és la S’Albufera des Grau i el Far de Favaritx, on gaudireu d’un paisatge llunar i abrupte força curiós, similar al del Cap de Creus.

A prop de Maó també hi trobareu el poble de pescadors de Binibèquer i la zona de Punta Prima.

Binibèquer és un petit poble de pescadors situat a 8 quilòmetres al sud de Maó, al terme municipal de Sant Lluís.

El poblet de pescadors de Binibèquer va ser construït el 1972 i, en ser un dels llocs més turístics de l’illa, es troba completament restaurat. Els seus carrers estrets i les seves cases emblanquinades, talment semblen tretes d’una posta, formen un laberint en el qual desitjareu perdre-us durant una bona estona.

Tot i que en un principi Binibèquer dóna la impressió de ser un parc temàtic, les cases són habitades i s’hi ha de guardar silenci com a mostra de respecte.

Per arribar a Binibèquer, l’opció més senzilla és anar a Sant Lluís des de Maó i des d’allà seguir els indicadors a Binibèquer. Per arribar al poblet de pescadors haureu de prendre l’entrada a Binibèquer Vell.

Per veure la ruta exacte de com arribar-hi, només heu de fer clic al botó de dalt.

A més a més, si el que voleu és combinar el vostre dia a Binibèquer amb un dia de platja, la platja de Binibèquer és molt profunda, és de sorra fina i compta amb un petit bosc de pins. A més a més d’aquesta platja, a la vora s’hi troben les cales de la Biniancolla, Binisafuller, Biniparratx i Binidalí.

Fornells és un poble de pescadors al nord de Menorca. Compta amb un port tradicional i una gran badia de més de 3 quilòmetres de longitud.

El més popular de Fornells és la Caldereta de Llagosta, un plat típic menorquí del qual es diu que a Fornells es cuina com a cap altre lloc de l’illa.

La visita turística més famosa de Fornells és la Torre de Fornells, una edificació construïda pels anglesos a començaments del segle XIX i des d’on aconseguireu unes magnífiques vistes de la costa.

A la vora de Fornells també hi trobareu diverses cales molt conegudes, com són Cala Tirant, Cala Cavalleria i Cala Pregonda.

Com a comentari, visitar Fornells és recomanable per aquells de vosaltres que estigueu diversos dies a Menorca. Si el vostre viatge és tan sols una escapada de cap de setmana, possiblement és millor centrar-se a visitar Ciutadella i Maó.

Probablement el mirador, bar i discoteca més visitat de Menorca. La Cova d’en Xoroi és una cova situada en un penya-segat a la costa sud de l’illa, a la urbanització de Cala en Porter. La cova compta amb diferents terrasses i miradors a diferents altures. Actualment és un bar musical de dia i una discoteca de nit.

La seva situació privilegiada, les postes de sol sobre el mar Mediterrani i la música Chill Out fan que aquest sigui el millor moment per visitar la Cova d’en Xoroi.

Com a discoteca, cada nit porta artistes internacionals i els dijous organitza les festes de l’espuma més famoses de Menorca.

Com a curiositat, explica la llegenda que en Xoroi, un home que va arribar del mar sense que ningú sàpiga com, probablement supervivent d’algun naufragi, va utilitzar la cova com a refugi.

Al cap de poc, una de les noies joves de les cases de camp de la vora va desaparèixer justament abans del seu casament.

Van passar els anys i durant un hivern, després d’una gran nevada, van aparèixer petjades sobre la neu que guiaven cap a la cova.

Quan els homes del poble van arribar a la cova van veure a un home, a una dona i als seus tres fills. Aleshores en Xoroi, desesperat, va saltar al mar seguit del seu primogènit, perdent-se amb ell el misteri de la seva vida.

La dona i els dos fills restants van ser portats al poble d’Alaior, on passaren la resta de la seva vida.

El Mont Toro és el punt més alt de Menorca amb 358 metres. Des d’aquest punt podreu albirar tot el contorn de l’illa i, fins i tot si el dia és favorable, podreu arribar a veure Mallorca.

Al cim, a més a més de les genials vistes, hi trobareu el Santuari de la Verge del Mont Toro, construït el segle XVII sobre una església gòtica. A dins del santuari hi podreu veure l’estàtua de la Verge tallada en fusta.

Avui en dia el santuari està en mans de l’ordre religiosa franciscana de la Misericòrdia i està habitat per monges de clausura.

A dalt de tot també hi trobareu un Crist (una petita versió del Crist Redemptor), una botiga de records i un bar-restaurant amb una terrassa que ofereix unes vistes magnífiques.

Cal mencionar que el tant la pujada com l’entrada al santuari és gratuïta i queda a menys de 3 quilòmetres des de Mercadal.

La Fortalesa de la Mola, també anomenada Fortalesa d’Isabel II, és el millor exemple de l’arquitectura militar del segle XIX de Menorca i va ser una estructura decisiva per la defensa de l’illa.

La fortalesa consta de 10 fronts que es divideixen en dos grups: els de defensa terrestre i els de defensa marítima. La part més important és la de defensa terrestre, ja que per a la part marítima es confiava en els penya-segats que rodejen la península de La Mola.

La Fortalesa de la Mola es va construïr entre el 1848 i 1875 per defensar l’illa de l’amenaça britànica de tornar a envair Menorca per utilitzar-la com a base defensiva contra els francesos.

La situació estratègica de l’illa, en l’encreuament de les rutes marítimes del Mediterrani, va ser una font de disputes des del final de les Guerres Napoleòniques al 1815.

La Torre de Fornells es va construir entre el 1801 i el 1802 i va ser una de les múltiples torres defensives que es construïren sota l’ocupació anglesa. És una de les torres més grans de Menorca i recorda a un petit castell.

Els objectius de la Torre de Fornells eren essencialment dos: el primer, protegir l’entrada del port de Fornells (el tercer port natural més important de Menorca) i, el segon, prevenir el possible desembarcament enemic per atacar el castell proper de Sant Antoni.

De la mateixa manera que passa amb totes les torres defensives de Menorca, des de la Torre de Fornells es poden albirar dues torres més. Aquest sistema estava dissenyat per poder comunicar-se entre elles.

Construït pels britànics entre el 1710 i el 1726, el Fort de Marlborough està situat a la Cala de Sant Esteve, pertanyent a la localitat d’Es Castell.

Es tracta d’un dels llocs més rellevants dels que es van utilitzar a l’hora de la lluita entre Espanya, Gran Bretanya i França per la possessió del territori de l’illa i així aconseguir el domini del Mediterrani.

El fort va rebre el seu nom en honor a Sir John Churchill, Duc de Marlborough, un dels generals britànics més destacats de l’època.

S’Albufera des Grau és el parc natural més important de Menorca. Compta amb més de 5.000 hectàrees i és un dels punts claus de la Reserva de la Biosfera menorquina.

Al llarg de la seva gran extensió hi trobareu centenars d’espècies animals i vegetals. Destaquen per exemple aus aquàtiques (anàtids, garses i cormorans) i aus rapinyaires com l’àguila pescadora, el milà o l’àguila calçada.

La millor manera de començar la visita és parant al Centre de Recepció Rodríguez Femenias, el centre d’informació turística des d’on amablement ens informaran de tot el que necessitem saber.

Per a visitar el parc natural s’han creat tres rutes diferents, dues que comencen molt a prop del centre d’informació i, una que surt des del poble d’Es Grau.

Les dues primeres rutes resulten més interessants i tenen diferents punts d’observació d’aus. La tercera és la més recomanable pels dies de més calor, ja que avança entre arbres a poca distància de la platja.

El temps estimat és d’una hora per a les dues primeres rutes i una hora més per a la tercera.

Per últim, una bona manera d’acabar la visita a S’Albufera és apropar-se al Far de Favàritx, on hi trobareu un paisatge que no s’assembla per res a la resta de Menorca.

El Far de Cavalleria és un dels fars més peculiars de Menorca. Aquest far està situat al punt més septentrional de l’illa, al Cap de Cavalleria, i s’hi pot arribar en cotxe a través d’una estreta carretera. També és possible aparcar el cotxe a pocs metres del far mateix.

La majoria de gent que visita el far ho fa de dia, però també és possible fer-ho de nit, o per veure-hi la posta de sol. Sigui com sigui, s’ha de vigilar amb els penya-segats de més de 15 metres d’altura, sobretot si els visiteu de nit.

Si visiteu el Far de Cavalleria, és possible que us sorprengui la quantitat de pedres col·locades una sobre l’altre que es troben pels voltants. Els turistes que visiten el far solen crear aquestes piles de pedra, ja que la tradició diu que si crees una pila de pedres mirant al mar i demanes al far el desitg de tornar a Menorca, aquest es complirà. Però això no és cert, les piles de pedres perjudiquen l’entorn i és millor abstenir-se de construir-ne un.

La Cala Pregona és una de les platges més conegudes i apreciades de Menorca. Situada a la zona nord de l’illa, es tracta d’una cala una mica diferent de les que es poden trobar a Menorca tant pel color de la sorra, daurat o fins i tot roig, com pels diferents illots que la protegeixen de l’onatge.

L’aigua de la platja és totalment cristal·lina quan el mar no està mogut i, en visitar-la, es té una sensació força diferent de la de qualsevol altra platja.

Com a curiositat, la Cala Pregona ha sigut portada de dos discos de Mike Oldfield!

La platja de Cavelleria es troba a la part nord de Menorca. Queda força lluny de les urbanitzacions i és una de les platges més boniques de l’illa.

Durant l’estiu s’omple força, tot i que sempre es pot aparcar relativament a prop. Té més de 500 metres de longitud i una amplada que, malgrat reduir-se progressivament, segueix essent suficient per acomodar a moltíssima gent.

Durant l’estiu, i sobretot al mes d’Agost, és normal veure-la força plena de turistes, ja que és una platja verge molt maca i amb molt bons accessos i pàrquing gratuït.

Cala Escorxada és una de les nostres cales preferides de la part sud fins al moment. És de molt difícil accés i aïllada de qualsevol nucli urbà, fet que la converteix en una de les cales més tranquil·les de la part sud de l’illa. Es tracta d’una cala molt bonica, amb sorra fina i blanca i les clàssiques aigües de color turquesa que caracteritzen tota la costa sud de Menorca.

La cala es troba dins de l’Àrea Natural d’Especial Interès Me-13 (ANEI-Me-13) que abraça des de Binigaus fins a Cala Mitjana.

Cal tenir en compte que en aquesta platja no hi ha cap tipus de servei, així que si decidiu anar-hi haureu de portar menjar i beguda per passar-hi el dia. També cal pensar que és una platja força exposada al mar, pel que és millor anar-hi quan bufi vent de nord, ja que en cas contrari hi trobareu força onatge.

Cala en Turqueta és per a molts la cala més bonica de l’illa, amb el permís de Cala Pregonda.

Es tracta d’una petita platja d’aigües blaves amb fons de sorra blanca envoltada de pins i dividida en dues parts per unes roques de poca altura. El nom de Turqueta li ve donat pel color turquesa de l’aigua, el color turquesa més clar i cristal·lí que us podeu imaginar.

A causa de la seva orientació, durant l’estiu li arriba l’ombra una mica abans que a la resta de platges, pel que sol buidar-se aviat. Però si sou d’aquelles parelles que us agrada estar a la platja encara que no hi hagi sol, la Cala Turqueta us encantarà, ja que a la posta de sol només hi queden algunes persones i els velers fondejats a la badia.

Com arribar a l'Què visitar a Menorca? • Viatge a Menorca

Menorca, Illes Balears