Midsommar, Skansen i Djurgården • Viatge a Estocolm, dia 2

Us expliquem el nostre viatge a Estocolm. Descobriu de primera mà la celebració del Midsommar, Skansen i la illa de Djurgården!

  • Andrea Prat
  • waterbalance
  • L' Andrea t'explica la nostra Midsommar, Skansen i Djurgården • Viatge a Estocolm, dia 2

El Midsommar és una de les festes més importants de l’any pels suecs. Molta gent es reuneix a Skansen per celebrar l’arribada de l’estiu. Es celebra el 23 i 24 de juny, però des del 1953 la celebració sol durar aproximadament una setmana. Amb el Midsommar es celebra i es festeja el solstici d’estiu i es pot afirmar que el dia 24 és el dia amb més llum solar de l’any.

Comença un nou dia plovent, és 24 de juny, Sant Joan! I per celebrar-ho de la millor manera decidim anar a Skansen, on ens han dit que els suecs es troben per celebrar el Midsommar.

Skansen és un museu a l’aire lliure amb una part de zoològic on hi ha animals nòrdics, com óssos i llops. Està situat a la illa de Djurgården, a Estocolm. Es fa fundar el 1891 per Artur Hazelius amb la finalitat de mostrar la manera de viure a Suècia durant els últims segles, així que dins d’aquest parc hi podrem veure diferents edificacions, des de la casa d’un sabater o d’un banquer, fins a les de famílies pobres, graners, molins…, que existien al país i que si bé moltes van ser copiades, d’altres es van portar de totes parts de Suècia per reunir-les a Skansen i ensenyar-les a tot el món.

Viatge a Estocolm • Dia 2: Midsommar, Skansen i Djurgården. Ens hi acompanyeu?

Per arribar a Skansen travessem la ciutat caminant i agafem el tramvia al costat de la Central Station, i que ens portarà fins a Djurgården. El preu del bitllet són 160 SEK (4,50 €). A allà ens vam trobar amb moltíssima gent i, tot i ser un lloc turístic, és on els habitants d’Estocolm es reuneixen per passar el dia en família. Mentre anàvem direcció el parc ja podíem anar veient als suecs amb cosses, vestits tradicionals i portant corones de flors al cap.

Una vegada arribats al parc i pagat l’import de l’entrada de 160 SEK (uns 20 € aproximadament), ens van donar un tríptic amb tot el programa dedicat a la celebració del Midsommar, i entre els diferents actes, la fabricació de la teva pròpia corona de flors; també hi destacaven balls i cançons tradicionals, concerts, etc.

Vist el programa ho vam tenir molt clar i ens en vam anar directes a veure com funcionava això de la corona de flors. Per arribar-hi vam passar pel recorregut de les cases, totes precioses, és fins i tot estrany veure-les i pensar que són reals, ja que n’hi ha que semblen ben bé de conta!

Arribem al parc just a temps per començar a fer les corones. Resulta que, a diferència de la idea que teníem nosaltres, les corones es construeixen manualment unint petites branques i flors que proporciona la mateixa organització. Els nois acostumen a apropar-se a la bora del llac per recollir les branques per fer les corones, i després són les noies, i també alguns nois amb més traça, els que fan les corones que es posaran al cap. Va ser molt divertit i molt entretingut! Érem molts els que portàvem el cap decorat per celebrar aquest dia tant especial pels suecs!

Arribada l’hora de dinar, vam provar el que en diuen Kolbulle, un menjar típic suec que preparen els llenyataires durant els llargs hiverns al nord del país, amb la intenció de recuperar forces. Es tracta d’una mena de pastis fregit, fet de carn de porc, farina, aigua i que s’acompanya de melmelada de magrana o també de xarop d’auró per sobre. El gust és una mica estrany, costa definir-lo, però és realment bo i nutritiu, després de menjar-lo ja notàvem que les forces tornaven a remuntar! Per acompanyar aquest plat servien llimonada natural, boníssima!

Ara ja amb la panxa plena i vistes les diverses paradetes amb objectes típics de la zona, no pas souvenirs sinó productes artesanals, i menjar típic, vam anar a veure més activitats programades. Ara tocava l’hora dels balls i les cançons tradicionals! L’actuació que van realitzar va ser teatral i van posar en escena com seria un dia festiu en un lloc de Suècia amb famílies i parelles diferents. Va ser divertit i fins i tot còmic! Aquesta gent té molts balls diferents! Es pot ballar en parella, individualment, en grup… deu ni dó! En part ens va recordar a les sardanes, i aleshores vam donar gràcies de tenir-les com a dansa nacional i no pas aquests balls que tenen els suecs! De totes maneres, cada terra fa sa guerra que diuen, i ens va encantar, sobretot poder participar en la festa que es faria després, els balls típics amb les cançons tradicionals al voltant del Midsommarstäng, un pal de fusta semblant a una creu d’on pengen dues anelles decorades amb plantes i flors, igual que la mateixa creu.

Per últim, i abans d’acabar el dia, vam acabar de fer una volta pel parc, visitant els animals nòrdics, el que em porta a la necessitat de parlar-vos de les gàbies on es trobàvem. El cas és que eren gegants i ambientades completament a la zona d’on era cada animal, res d’imitacions. Va ser espectacular perquè pots veure que els animals que estan allà tenen espai per córrer i a més, es troben al seu propi hàbitat, tot i que no deixen d’estar tancats.

Els animals que més ens van cridar l’atenció van ser els óssos, ja que hi havia cinc cries jugant a l’aigua amb pilotes, es perseguien corrents per l’herba, les pedres, per sobre els troncs i dels arbres. Em va fer molta il·lusió veure animals actius i no mig adormits i tristos a dins d’una gàbia, com estan en alguns zoos del món.

Ara sí, sortim del parc, ja comença a ser tard. Fem una parada per agafar forces i comencem a emprendre el camí direcció l’hotel. Fem el trajecte de tornada fins a la Central Station caminant, on vam agafar el metro per arribar a l’estació d’Odenplan, d’on caminem tres carrers amunt i tres més al costat per arribar a l’hotel, cansats, esgotats però satisfets d’haver viscut aquest dia tant especial amb la gent d’aquest petit, tranquil i preciós país que és Suècia.

Si algun dia aneu a Estocolm, el parc Skansen és un lloc que no podeu deixar de visitar! És un museu a l’aire lliure que recomanem al cent per cent! Podreu gaudir de la natura, dels parcs, dels ànecs, dels animals del zoo, de les cases que hi ha, d’algun que altre monument i sobretot de les meravelloses vistes que té sobre la ciutat. No us ho podeu perdre, com tampoc us podeu perdre el proper post explicant el segon dia d’aventures per Estocolm!

Com arribar a l'Midsommar, Skansen i Djurgården • Viatge a Estocolm, dia 2

Estocolm, Suècia