Escapada a Cals Frares, a Santa Elena d'Agell

Un restaurant gairebé museu

  • Juli Ramon
  • juligoodie
  • Data de publicació
  • December 6th, 2016

Cals Frares és un restaurant situat al veïnat de Santa Elena d’Agell, a la població maresmenca de Cabrera de Mar. El restaurant es troba en una masia que data del segle XIII que presenta elements i components arquitectònics renaixentistes, barrocs i neoclàssics. Tant si hi aneu amb la vostra parella com amb la família, no dubteu en fer una visita als animals, ja que hi trobareu des de faisans fins a cavalls, passant per animals de corral, cabres i ases.

Escapada a Cals Frares, a Santa Elena d'Agell: Benvingut a l'escapada en parella de la setmana, ens hi acompanyes?

És dissabte i avui l’escapada que farem se’ns ha ocorregut a última hora, en part gràcies a la gana. És cert que fa uns dies que estem publicant principalment escapades gastronòmiques  i escapades culturals, però no hi podem fer més! Això si, us prometem sorpreses ben avia.

Tornant al tema, aquesta setmana ens escaparem a una masia-restaurant autèntica, un restaurant gairebé museu. Estem parlant del Restaurant Cals Frares a la població maresmenca de cabrera de Mar.

Són les 14h i la gana ja comença a fer acte de presència, així que aprofitant que avui juga el Barça contra el Madrid, farem una escapada gastronòmica al restaurant Cals Frares, on pel que tenim entès s’hi menja d’allò més bé i amb una mica de sort hi trobarem alguna taula lliure. Com a anotació, us recomanem que no feu com nosaltres i truque per reservar taula abans d’anar a Cals Frares, ja que pràcticament sempre és ple.

Pugem al cotxe i al cap d’una estona arribem a l’alçada del poble de Cabrera de Mar, on agafem la sortida de l’autopista i prenem la carretera de Vilassar direcció a Argentona. A mig camí entre aquests dos pobles trobarem un indicador on s’anuncia del Veïnat de Santa Elena d’Agell. Per arribar al restaurant Cals Frares, haurem d’agafar un carrer que puja amunt i tombar a la dreta fins arribar al pàrquing del restaurant, justament al costat de l’ermita que dona nom al veïnat. En el cas de trobar-vos amb el pàrquing ple, com ens passa a nosaltres, podem continuar el carrer amunt fins arribar al segon pàrquing de cotxes. Nosaltres el deixem aquí, baixem del cotxe i ens dirigim a l’entrada del restaurant.

Ens dona la benvinguda l’entrada a l’era de la masia, a la dreta trobem els serveis, al davant el patí que antigament era l’era de la casa i al fons uns petits corrals i galliners on hi trobem les gallines, i altres animals de granja, com una cabra, un ruc, faisans, etc. També veurem una carolina i canaris. Us comentem el tema dels serveis perquè ens sobta que siguin a fora del restaurant, i no volem que feu tard si teniu un corre-cuita a mig menjar.

Entrem. L’interior del Cals Frares sembla ben bé un museu, hi trobem de tot, des d’eines antigues per treballar al camp fins a rajoles amb dites tradicionals, fotografies amb personalitats d’equips de futbol, peces de decoració, etc. Ens encanta! També ens agrada molt que a l’entrar et trobis directament amb el taulell, ens recorda aquells hotels antics on el passadís et condueix fins al taulell només entrar. Preguntem si tenen taula per dos i bingo! Avui dinarem. Hem fet bé en pensar que havent-hi el “clàssic” la gent no sortiria tant. De fet així mateix ens ho diu la noia que ens atén.

Per anar a la taula passem pel menjador principal decorat igualment amb estris del camp. També hi trobem unes botes de vi, encara fetes servir, una premsa i una gran volta catalana al sostre. Creuem una segona porta i finalment seiem al nostre lloc.

Ara ja amb la carta, ens trobem amb el problema de no saber per quin plat decidir-nos, però després de pensar-hi una estona ens decidim per demanar sopa de galets amb pilota de primer i de segon una graellada de carn, on hi tindrem conill, botifarra, xai, pollastre, peu de porc i xurrasco. Ho acompanyarem tot amb unes llesques de pa torrat, escarxofes a la brasa, patates fregides i mongetes passades per la paella. Per beure vi i aigua.

El primer triga ben poc en arribar i amb el segon passa el mateix. El servei és atent i tot i començar a ser pràcticament ple el restaurant, no ens descuiden en cap moment. De postres demanem un coco gelat i una pinya natural amb crema catalana. Sona bé oi? A nosaltres ens ha encantat! Ara ja més que tips, demanem el cafè i el compte.

Paguem. El preu no és exageradament car per la quantitat i qualitat del menjar que ens han servit a Cals Frares, podriem dir de molts llocs on per racions més petites et poden cobrar el doble, així que sortim molt contents, tant per haver pogut gaudir d’un dinar en una masia-restaurant del segle XIII, com pel menjar i tracte rebut. Cal destacar però que Cals Frares no accepta targetes de crèdit a l’hora de pagar, és a dir, si veniu assegureu-vos de portar efectiu per pagar.

Al sortir no ens oblidem d’anar a saludar els animals, sobretot l’Andrea a qui tots els animals se li apropen. Estem una estona tocant a la Valentina, la somera (femella de l’ase) i a la Rosita, la cabra que roba menjar a la Valentina. També estem una estona mirant els pollets, les gallines i els conills, fins que agafem fred i decidim tornar cap al cotxe molt contents d’haver-nos escapada a Cals Frares.

Com sempre diem, tornarem!

Mapa de l'escapada a...

Carrer, Camí de Santa Elena, 28, 08349 Cabrera de Mar, Barcelona