Escapada a Mas el Brugué: Descobrint Terrades i Santa Magdalena

Escapada a Mas el Brugué: Descobrint Terrades i Santa Magdalena

Descobreix amb nosaltres Mas el Brugué, apartaments de turisme rural entre la plana de l'Empordà i els contraforts de la Garrotxa

Juli Ramon ☺
Juli Ramon ☺·Publicat el
Darrera actualització:
Foto d' Andrea Prat i Juli Ramon per Escapadesenparella.cat

És dissabte, ja estem al mes d’octubre i fa realment molt de temps que desitgem poder fer una escapada de nou. Aquest any 2020 ha sigut estrany, diferent i dur per a molts. El coronavirus ha fet que haguem d'adaptar-nos a noves realitats, rutines i condicions que ens han afectat tant a l'hora de treballar com a l’hora de gaudir del temps lliure. Les vacances d'estiu han sigut un parèntesi entre la primera onada de la pandèmia que va començar al març i va parar-ho tot, i una tardor que es preveu també difícil.

Escapada a Mas el Brugué: Descobrint Terrades i Santa Magdalena: Benvinguts a l'escapada de la setmana, ens hi acompanyeu?

En el nostre cas, va ser a finals de febrer que vam tenir l’última oportunitat d’escapar-nos fora de Catalunya i descobrir Àustria, un viatge que més d’hora que tard us explicarem aquí, perquè va ser senzillament brutal. Però recordar Àustria també és recordar com a les notícies dels canals nacionals s’informava del tancament de les fronteres amb el nord d’Itàlia, i la menció a unes xifres de contagis que no paraven de pujar. Vam tornar a casa poc menys de 15 dies abans que es decretés el confinament total a Catalunya, abans que tot s’aturés fins a les vacances d’estiu.

Al setembre, després de gaudir de la nostra estimada Costa Brava durant uns dies, i també als Pirineus, i ja havent tornat a la feina i amb unes perspectives més o menys positives pels mesos de setembre i octubre, ens posem en contacte amb els amics de Mas El Brugué, una espectacular finca situada a Terrades, on fa molt de temps que hi tenim una escapada pendent. Així que una vegada trobada la data per visitar-los, ens alegrem de poder escapar-nos de nou i conèixer un nou racó de Catalunya.

Situat al petit municipi de Terrades, entre la plana de l’Alt Empordà i els contraforts de la Garrotxa, Mas El Brugué és una espectacular finca rural amb uns increïbles apartaments independents amb terrassa i jardí de nova construcció. Combinant materials nobles com la fusta, el ferro i la pedra, els espais que ens ofereix Mas El Brugué són ideals per a una escapada per relaxar-se, desconnectar i gaudir dels fantàstics paratges que ens ofereix l’Empordà.

Després d’haver resumit una mica el que ha sigut per nosaltres el que portem de 2020, tornem al tema. És dissabte, estem a començaments d’octubre i les properes 24 hores les passarem al Mas El Brugué. Carreguem la maleta, la bossa de queviures i en Bru al cotxe -Mas El Brugué és pet friendly, així que en Bru, el nostre nou company d’aventures segur que s’ho passarà genial-, i comencem a fer camí direcció a Figueres, on agafarem la sortida 3 de l’autopista passat poble d’Els Hostalets, deixarem enrer La Vall, Llers i La Guàrdia i, finalment, una vegada passat el poble de Terrades, en qüestió de minuts i a mitjançant una pista forestal arribem a Mas El Brugué.

Uns camps llaurats ens donen la benvinguda a la finca, molt ben delimitada i situada en un entorn immillorable. La tranquil·litat es fa present en l’ambient. Entrem amb el cotxe per l’apartament dels apartaments i l’aparquem. Allà mateix ens rep la Miriam, qui ens dóna la benvinguda, ens fa una primera introducció a Mas El Brugué i ens acompanya fins al nostre apartament.

D’estil clàssic i romàntic amb tons lavanda, lluminosos i amb espais que conviden a desconnectar, els apartaments de Mas El Brugué representen una escapada ideal per a parelles que vulguin escapar-se en plena natura sense perdre cap comoditat.

Des del mateix aparcament, i a simple vista, veiem els quatre apartaments de nova construcció, fets amb molt de gust i envoltats d’arbres fruiters i camps molt ben cuidats.

Entrem, pugem les escales i arribem al nostre apartament, anomenat “Les Terrassetes”.

Situat a la part de dalt de tot de Mas El Brugué, les Terrassetes és un allotjament de 75 metres quadrats dissenyat amb materials nobles i amb un estil entre clàssic i romàntic, on no hi trobareu res a faltar. L’apartament té dues àmplies terrasses, una amb vista als cireres i l’altre a la magnífica piscina amb porxo i barbacoes que hi ha al jardí. A més a més, si esteu de sort i el dia acompanya, a l’horitzó podreu divisar els majestuosos Pirineus.

Donem les gràcies a la Miriam per aquesta magnífica benvinguda i explicació de Mas El Brugué, deixem les bosses a lloc i explorem una mica més l’apartament pel nostre compte.

Només entrar, a mà dreta hi tenim una cuina molt equipada amb vitroceràmica, nevera, rentaplats i tots els estris que puguem necessitar, entre els quals cafetera. Donat que és un apartament i a Mas El Brugué no hi ha servei de restaurant, cal mencionar que si us hi escapeu no us deixeu el menjar, ja que si no us tocarà arribar-vos o bé fins a Terrades o a Figueres per comprar el que necessiteu (com ens va passar a nosaltres). A l’altra banda de l’habitació hi tenim un menjador impressionant, amb una taula fantàstica, sofàs i llar de foc.

El passadís ens conduirà a la resta d’habitacions de l’apartament, i ens donarà accés a les dues terrasses que he mencionat anteriorment. Posant-nos d’esquena a la porta d’entrada, a mà dreta hi tenim la porta que dóna a la primera terrassa, a davant nostre hi tenim l’habitació de convidats, àmplia, amb dos llits molt còmodes, armari i sortida a la terrassa. Al costat hi tenim el lavabo, amb dutxa i molt complet. Finalment, al fons del passadís hi tenim l’habitació principal on hi trobem un llit súper còmode, armari i sortida a la segona terrassa, a la qual hi trobem unes tumbones per poder gaudir de les vistes. Impressionant!

Com que ja comença a ser hora de dinar decidim arribar-nos fins al supermercat que ens queda més a prop, a Figueres, per comprar quatre coses de menjar que ens hem descuidat d’agafar. En poc més de 15 minuts som al supermercat, comprem i tornem de seguida cap a Mas El Brugué. Preparem el dinar, mengem i aprofitem per pensar què farem demà al matí, ja que aquesta tarda tenim organitzada una visita a la finca de la mà d’en Pol.

A les 17 hores, ja descansats i ben tips, ens dirigim cap a l’aparcament on hem quedat amb el nostre súper guia. Ens presentem i comencem la visita. Deixem l’aparcament enrere i ens dirigim cap la zona de les oques i els signes, les quals tenen un estany molt gran on poder fer de les seves. És fantàstic poder veure aquest tipus d’animals en un entorn com aquest. Uns metres més endavant en Pol ens ensenya els ànecs exòtics, paons i els faisans que també tenen, quins colors més vius!

Ens dirigim cap a la zona baixa de la finca on hi ha la granja de les vaques i dels vedells lactants, també el corral dels xais, les ovelles i els conills, i l’estable dels rucs, als quals podem donar de menjar panotxes de blat de moro i fins i tot raspallar. Quedem encantats amb la manera amb la que en Pol ens explica cada zona, curiositats sobre els animals i la mateixa finca. Després de passar a veure els xais i les ovelles, ens dirigim cap a la vinya de la qual també en fan vi, i fem una visita a l’hora, encara carregat de forces verdures, entre les quals carbasses, pebrots i tomàquets. Quina sort poder tenir un hort així! Finalment, fem una visita ràpida al petit celler on embotellen el vi, i ens dirigim cap a l’entrada de la casa, on diverses fonts d’aigua donen la benvinguda als visitants.

La visita ha durat gairebé dues hores i ens ha encantat poder conèixer de primera mà el funcionament d’una finca d’aquestes característiques. Ara, el que ens queda de dia, l’aprofitarem per explorar pel nostre compte la resta de zones de Mas El Brugué, entre les quals la fantàstica piscina i la zona de barbacoes, fer algunes fotos per poder compartir l’escapada amb tots vosaltres, i començar a preparar-nos per sopar, que avui sopem fora!

Ens arreglem i cap a quarts de nou sortim de Mas el Brugué direcció a Boadella d'Empordà, on tenim taula reservada a El Trull d'en Francesc, un dels restaurants que ens ha recomanat la Miriam i del que hem vist molt bones valoracions.

La carretera és fosca com una gola de llop, però arribem a port en poca estona i sense complicacions. Aparquem i resseguim el carreró empedrat avall fins arribar a la porta del restaurant. L'edifici és gran i ja hi ha gent a dins gaudint del menjar. A nosaltres ens condueixen fins al pis de dalt on tenim una taula reservada al costat de la finestra, a un dels racons de la sala, com més ens agrada. 

La carta té una gran varietat de plats i de menús, diria que fins a quatre; però per variada la carta de vins! Finalment, després d'una bona estona ens decidim. De primer ens decantem per un carpaccio de gambes fresques de roses amb oli nou d'olives arbequines i sal gruixuda, i un carpaccio de peus de porc tebi amb fioie, ceps i vinagreta d'olives. Senzillament brutals! Pel segon ens posem d'acord i demanem un arròs de ceps, calamars i pop; dues de les nostres debilitats, els ceps i el pop. Finalment, per acabar, de mostres ens decantem per un "tatin" de poma tèbia amb gelat de canyella, i un crepe suzette amb gelat de vainilla i xocolata desfeta.

Gaudim sense presses d'El Trull d'en Francesc i els plats que ens van portant, tot ben acompanyat d'una bon vi blanc Perafita 2018 de Martín Faixó. Ens passen les hores volant, així que ja toca retirar-nos, tornar cap a casa i descansar, que demà ens toca llevar-nos relativament avait per descobrir aquest meravellós entorn!

El diumenge ens intentem llevar ben d’hora, esmorzem, ens calcem les bambes de muntanya i sortim direcció al Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Terrades, des d’on començarem l’excursió fins a l’ermita de Santa Magdalena.

En poc més de 20 minuts arribem al Santuari de la Salut. Aparcar no és un problema ja que hi ha molt de lloc, així que deixem el cotxe i ens dirigim cap a l’església, una construcció relativament moderna, datada del segle XVII, i inclosa en l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Està situada al vessant nord-est de la muntanya de Santa Magdalena i la construcció la formen tres cossos adossats, l’església i els edificis de l’hostatgeria als que es troba unida.

Després de fer les fotografies de rigor i observar les vistes espectaculars sobre la plana, comencem el camí que ens portarà fins a dalt de tot de la muntanya, on hi trobarem l’ermita de Santa Magdalena. El camí al començament és força costerut, però posteriorment es va aplanant i a més està molt ben senyalitzat, així que la pujada és agradable. Les vistes també són de menció, ja que a mesura que anem guanyant alçada la plana amb el mar el fons van guanyant protagonisme.

En poc més d’una hora arribem al cim, l’ermita i un eix geodèsic ens ho indiquen. Estem a gairebé 500 metres sobre el nivell del mar i tenim una vista panoràmica sobre la plana de l’Empordà. A una banda el mar Mediterrani, a l’altre la serralada dels Pirineus ja nevats; a sota nostre hi tenim també l’embassament de Boadella. Estem encantats d’haver arribat fins aquí dalt. Per altra banda, l’ermita és també una passada. Parlem d’una església d’una sola nau construïda al segle XV, totalment d’arquitectura romànica. Com a curiositat, una vegada arribats a dalt, dirigiu-vos a la part posterior de l’ermita on trobareu una cadena que us permetrà fer repicar la campana. Ens estem una estona gaudint de l’entorn i decidim emprendre el camí de baixada -el mateix que hem fet servir per pujar-, ja que es comença a fer tard i encara volem fer una visita al poble de Terrades, el qual mai hem visitat.

Tornem a ser a Mas El Brugué. El matí i migdia han sigut genials; no hi ha res que ens agradi més que un bon dia a la natura descobrint nous indrets. Ara però, és hora de dinar, recollir les bosses i acomiadar-nos dels amics de Mas El Brugué, els quals ens han permès gaudir de 24 hores genials en un entorn immillorable. Abans però, no volem marxar sense comprar un parell d’ampolles del vi blanc que ells mateixos elaboren, i mitja dotzena d’ous de les seves pròpies gallines.

Ens acomiadem i pugem al cotxe direcció a Terrades, el qual queda a menys de 5 minuts seguint la pista forestal que connecta Mas El Brugué amb el poble. Deixem el cotxe a l’aparcament de sorra que trobem a prop de la carretera i ens deixem perdre pels carrers. Terrades és un poble de poc més de 330 habitants, així que ja us podreu imaginar les seves dimensions. Com tots els pobles de l’Empordà, els seus carrers tenen un encant especial; n’hi ha de més estrets o més amples, amb cases més o menys antigues, però la pedra i les plantes sempre hi són. Us recomanem fer-hi una visita si hi sou a prop, la seva tranquil·litat i la parròquia de Santa Cecília, datada ja a l’any 982 us encantaran.

Una vegada visitat el poble, tornem al cotxe i ens acomiadem d’aquest racó de Catalunya que ens ha acollit durant aquest cap de setmana. Ens ha encantat tornar-nos a escapar, sentir que tornem a trencar amb el dia a dia, conèixer nous indrets i la història que els envolta. Aprofitem aquesta publicació també per agrair a tot la família de Mas El Brugué per obrir-nos les portes de casa seva i per deixar-nos conèixer aquest oasi al mig de l’Empordà. Moltes gràcies!

Subscriu-te a la nostra newsletter

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per rebre les últimes novetats i ofertes

Al fer clic a "Subscriure'm" confirmes haver llegit i estàs d'acord amb la Política de Privacitat.