L'escapada d'aquest cap de setmana té el punt de partida al petit però conegut poble de Perafita -conegut sobretot per les famoses "coques de Perafita"- on ens allotgem als apartaments de Ca l'Estamenya, uns apartaments totalment equipats, ideals per a una escapada comfortable al Lluçanès, des d'on podrem gaudir d'una de les subcomarques més boniques de Catalunya.
Escapada al Pont Medieval de Sant Martí d'Albars: Benvinguts a l'escapada de la setmana, ens hi acompanyeu?
Després d'esmorzar un bon entrepà de bacó amb formatge, i llom amb formatge respectivament, i de degustar la varietat de coques de Perafita que ofereix l'agrobotiga que tenim a sota de l'apartament, decidim posar-nos en marxa, ara que ja hem agafat forces per començar a descobrir el Lluçanès.
És el nostre primer cop per aquesta zona, així que tot serà nou per a nosaltres. Començarem el cap de setmana arribant-nos fins a Sant Martí d'Albars, un petit nucli de població a poc més de 20 minuts en cotxe des de Perafita, on hem descobert que s'hi troba un pont medieval que tenim moltes ganes de visitar, i de fotografiar. Si fa temps que ens seguiu, ja sabreu que som uns amants de les edificacions antigues o amb un rerefons històric.
Sant Martí d'Albars és un petit municipi de la subcomarca del Lluçanès, pertanyent a la comarca d'Osona. El municipi el formen tres nuclis de població, Beulaigua, La Blava i Sant Martí, a més a més d'algunes masies aïllades. Sant Martí d'Albars està documentat des del segle X, i entre els llocs d'interès que presenta hi trobem el Pont Medieval de Sant Martí d'Albars, un dels símbols del municipi, i a més a més anagrama de l'ajuntament.
Les carreteres al Lluçanès són poc transitades i en general les estem trobant en bon estat, així que en un tres i no res ens plantem a Sant Martí d'Albars. El Pont Medieval de Sant Martí d'Albars el trobem situat a l'altra banda del poble, venint des de Perafita, concretament al sud est del nucli de Sant Martí, ben a prop del molí del Pont, travessant la riera Gavarresa. Per arribar-hi, deixem el nucli de Sant Martí enrere i agafem una pista forestal en bon estat que ens durà fins arran mateix del Pont Medieval.
Estem a les acaballes de la tardor, gairebé a les portes de l'hivern, i la majoria d'arbres vesteixen de color marró; l'herba és ben verda però i humida. La riera Gavarressa baixa de banda a banda, potser perquè fa pocs dies que ha plogut.
Deixem el cotxe a una esplanada al costat de la pista forestal, i a davant mateix hi trobem el Pont Medieval de Sant Martí d'Albars, amb tot el seu esplendor. El pont està en molt bon estat; es veu robust. Si mirem les característiques veiem que fa uns 25 metres de llarg, i està format per dos ulls i un pilar central impresionant. El pas del pont, amb paviment empedrat està delimitat per unes baranes de pedra també, i encara hi podem observar les traces de desgast de la pedra, causat pel past continuat dels carruatges.
Històriament, el Pont Medieval de Sant Martí d'Albars permetia el past de la riera Gavarressa en el camí que anava de Sant Martí d'Albars a Perafita, d'on venim nosaltres. El camí era l'antic camí ral que venia de Vic, i era també per on es transportava la cendra de les carboneres que es feien al municipi, fins a les adoberies de Vic.
Durant ben bé una hora gaudim de la tranquil·litat de l'entorn, del moviment de l'aigua que fluix per la riera Gavarresa, i del cantar dels pocs ocells que encara resisteixen el fred que comença a fer.
L'escapada al Pont Medieval de Sant Martí d'Albars no és una escapada que us suposi dedicar-hi tot un matí, ni molt menys, però us compensarà arribar-vos fins a aquest racó del Lluçanès, on sembla que el temps no hagi passat. El Pont resta inmutable al pas dels anys, i mentre ens hi passegem i l'observem des de tots els angles possible, ens preguntem quantes històries deuen haver creuat aquest mateix pont.
Ha valgut molt la pena venir a conèixer el Pont romànic de Sant Martí d'Albars, però és hora de seguir descobrir el Lluçanès, així que després de fer les fotografies de rigor, i contemplar per últim cop aquesta construcció, l'única d'aquesta època que es conserva al municipi.