Escapades a la muntanya: 16 cims de Catalunya per fer en parella
Us proposem 16 cims ideals per descobrir en parella, per gaudir de la muntanya i tornar a casa carregats de paisatges de somni i moments per recordar. Us hi animeu?

Les escapades d’aventura són de les nostres preferides, sobretot quan ens permeten descobrir nous racons, seguir camins que ens porten a l’infinit, gaudir de paisatges espectaculars i sobretot, desconnectar de la rutina.
A Catalunya hi trobem infinitat de cims que combinen aquests paisatges amb rutes per a tots els nivells que ens faran gaudir de moments únics amb la parella. Els records que es construeixen a partir d’aquestes escapades són per tota la vida.
Per això avui us proposem 16 cims ideals per descobrir plegats, tots ells els hem fet de primera mà, i us podem assegurar que a nosaltres ens han encantat. Preparats per l’aventura?
1. Campirme (2.633 m)
Situat al Pallars Sobirà, al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Campirme és una ascensió de dificultat moderada. Amb una durada aproximada d’unes 5 hores ens obrirà les portes a unes vistes privilegiades de les valls del Pallars Sobirà. Nosaltres vam començar i acabar la ruta des de l’estació d’alta muntanya de Tavascan, un racó del Pallars que us recomanem molt visitar.
2. Comabona (2.548 m)
El Comabona és un clàssic que heu de fer sí o sí, sobretot si us esteu iniciant en les escapades a la muntanya. Aquest cim fronterer, situat entre les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i l’Alt Urgell, es troba al Parc Natural del Cadí-Moixeró, i garanteix unes vistes impressionants al Pedraforca. La seva forma arrodonida el fa reconeixible des de lluny.
Nosaltres vam començar i acabar la ruta des del Refugi Prat d’Aguiló, on us recomanem fer parada i fonda a l’acabar, per gaudir d’aquest paisatge que us robarà el cor.
3. Taga (2.040 m)
El cim per excel·lència pels qui busqueu iniciar-vos al món de la muntanya. El Taga és igual d’emblemàtic que de bonic, característic per la gran creu blanca que el corona. Des de dalt gaudireu d’unes vistes espectaculars del Pirineu oriental.
Nosaltres vam començar la ruta des del poble de Bruguera, el que va afegir uns quilòmetres extres a la distància total recorreguda. Si voleu evitar-vos el tros de carretera que porta fins al coll, podeu pujar amb cotxe i deixar-lo a les zones habilitades. Des d’aquí, el cim ja el tindreu a la vista.
4. Matagalls (1.698 m)
Un clàssic del Massís del Montseny. El Matagalls ofereix una ruta d’unes 3-4 hores que gaudireu en tot moment. Apte per a tots els nivells, des del cim podreu gaudir d’unes vistes panoràmiques amb Montserrat i els Pirineus com a protagonistes.
Cada cop que fem el Matagalls tenim costum de començar i acabar la ruta des del Coll de Sant Marçal, on trobareu zones habilitades per deixar el cotxe.
5. Montsent de Pallars (2.883 m)
Un dels cims més bonics que hem fet, i que més hem disfrutat. Un cim espectacular pels amants de l’alta muntanya, i un dels cims més emblemàtics pels habitants del Pallars. Us recomanem fer-lo quan ja tingueu una mica de recorregut en les escapadaes a alta muntanya. Des de d’alt, les vistes als estanys del Parc Nacional d’Aigüestortes són brutals.
Nosaltres el vam fer començant i acabant la ruta al Coll del Triador, on vam deixar el cotxe a la zona habilitada.
6. Les Agudes (1.706 m)
Un altre dels cims clàssics del Montseny. Diríem que una ruta ben assequible si la voleu fer des de l’aparcament habilitat als peus del Turó de l’Home. Des d’aquest punt el camí fins a Les Agudes està molt ben senyalitzat i no us suposarà cap esforç. Us convidem a completar aquesta ruta incloent una pujada al Turó de l’Home, el punt més alt del Massís del Montseny.
7. Les Piques (1.969 m)
Un dels nostres descobriments més recents, i un dels racons que ens aportem més pau i tranquil·litat al Pirineu. Situat a les Valls d’Aguilar, a l’Alt Urgell, Les Piques és un cim poc conegut però que ofereix unes vistes espectaculars a la Serra de Boumort i al Montsent de Pallars.
Una ruta ideal per iniciar-vos a les escapades d’aventura, i per tots aquells que busqueu tranquil·litat i paisatges remots.
Sempre que ens escapem a fer Les Piques ho fem passant pel petit poble de Junyent, des d’on seguim la pista forestal que ens porta fins al coll.
8. Turó de l’Home (1.706 m)
El punt més alt del Massís del Montseny, un cim icònic que podeu assolir fàcilment si deixeu el cotxe a l’aparcament habilitat que trobem als peus del mateix cim, el mateix que us hem comentat si sortiu a fer Les Agudes. Molt assequible i amb unes vistes espectaculars. Això sí, si voleu fer-lo a a l’estiu o a la tardor, informeu-vos abans de l’accés amb cotxe.
9. Roc Beneïdor (1.681 m)
Un cim molt amable de fer que forma part dels 100 cims de la FEEC. El Roc Beneïdor és una escapada d’uns 3-4 hores que ens portarà fins a un mirador espectacular, amb unes vistes brutals de la Serra del Cadí, la Seu d’Urgell i la Ribera d’Urgellet. Es troba a la comarca de l’Alt Urgell i una dada cursiosa és que el nom del cim prové de la tradició local, ja que es diu que antigament era un punt on es beneïa el bestiar.
Nosaltres el vam fer sortint des del petit poble de Becaran.
10. Roc Roi (2.020 m)
Seguim a l’Alt Urgell per descobrir un dels cims més desconeguts, i també el darrer que hem fet fins a dia d’avui. El Roc Roi, situat al municipi de Montferrer i Castellbò, ens oferirà unes vistes brutals al Salòria i a la Serra del Cadí, omnipresent quan trepitgem aquesta comarca.
La major part del recorregut està ben senyalitzat, tot i que la pujada que ens porta al cim ens obliga a passar bosc a través i el pendent és pronunciat. Us el recomanem si ja teniu una mica de recorregut en les escapades a alta muntanya.
11. Pedraforca (2.506 m)
Un dels cims més emblemàtics de Catalunya. Encara no l’heu fet? La icònica silueta del Pedraforca és tot un símbol de Catalunya, això sí, és una ruta exigent, d’unes 6-7 hores i de dificultat alta. Nosaltres l’hem fet pel Coll de Verdet i per l’enforcadura, quedant-nos amb aquesta segona opció.
El pendent és pronunciat i al tram final ens caldrà grimpar una mica; tot i això, les vistes des de dalt són espectaculars, igual que la mateixa muntanya.
12. Puigmal (2.910 m)
Un altre mite de l’excursionisme a Catalunya. Un cim clàssic de dificultat moderada-alta amb una durada aproximada d’unes 5 o 6 hores. La seva ascensió es pot fer des de diferents punts, sent els més populars Núria o Err. Nosaltres l’hem fet des de les dues bandes i les dues opcions ens van encantar.
No us podeu estar de llegir la placa amb el poema de Mossèn Cinto Verdaguer que trobareu al cim.
13. Puigpedrós (2.915 m)
Situat a la Cerdanya, el Puigpedrós va ser el primer cim que vam fer en parella. Sortint des del Refugi de Malniu, on us convidem a fer nit, la ruta ens regala unes vistes i paisatges espectaculars. El vam fer amb requestes de neu a la primavera, esperem tornar a escapar-nos-hi ben aviat!
Hi trobarem algun tram costerut, però gens aeri. També hi trobem els Engorgs ben a la vora, un conjunt de llacs d’alta muntanya que us robaran el cor.
14. Salòria (2.789 m)
El sostre comarcal de l’Alt Urgell, i un dels cims que més ens ha costat fer pel desnivell acumulat, però també dels que estem més contents d’haver aconseguit. Una muntanya magestuosa que ens regala unes vistes magnífiques de l’Alt Pirineu.
Vam començar la ruta sortint des del petit poble d’Os de Civís, deixant el cotxe a l’aparcament de l’Hotel Os de Civís. El recorregut és llarg, no us el recomanem si no aneu bé de fons, però és molt gratificant arribar fins a dalt. Com a curiositat, al Coll de Conflent hi ha dos búnquers molt ben restaurants que us val molt la pena visitar.
15. Pic de les Tres Canaletes (2.608 m)
Tornem a la Serra del Cadí per fer un dels cims menys coneguts; veí del Puig de les Gralleres i de la famosa Torreta del Cadí, el Pic de les Tres Canaletes ens ofereix unes vistes brutals de la plana de la Cerdanya i la cara nord de la Serra del Cadí.
Nosaltres la vam fer sortint des del petit poble de Josa de Cadí, deixant el cotxe al Coll de Jovell, on vam començar ben forts amb el desnivell ben vertical que trobem només començar la ruta.
16. Pic de l’Orri (2.436 m)
També conegut com la Torreta de l’Orri, el Pic de l’Orri és omnipresent si rondem per les comarques de l’Alt Urgell o el Pallars Sobirà. El podem fer en qualsevol època de l’any, ja sigui a peu o amb raquetes; les vistes ho valen. És conegut també per les pistes d’esquí que hi trobem, pertanyents al domini de Port Ainé.
El podem fer sortint o bé des del Refugi de Sant Joan de l’Erm, on també hi trobem una estació d’esquí de fons i circuit per a requetes, o bé des del petit poble de Rubió, al Pallars Sobirà. En qualsevol cas, una ruta que us recomanem de tot cor.
Tots aquest són cims que hem anat fent al llarg dels anys, escapades d’aventura que ens han regalat moments màgics, records que guardem com a tresors i paisatges de conte. Per acabar, us deixem amb alguns consells per gaudir d’una escapada en parella a la muntanya sense sorpreses:
Planifiqueu la ruta junts i amb antelació; escolliu un cim que s’adapti al vostre nivell i condició física, i estigueu informats sobre els trams per on passareu
Porteu el material necessari per fer la ruta sense sorpreses, així com aigua i el menjar que sigui necessari
Informeu-vos sobre la previsió meteorològica; recordeu que a l’alta muntanya el temps és molt variable
Respecteu la natura i deixeu l’entorn tal com l’heu trobat
No oblideu la càmera per immortalitzar els moments tant especials que viureu fent aquestes escapades
Bonus: A nosaltres sempre ens ajuda seguir un track per assegurar-nos que no ens desviem de la ruta. Al nostre perfil de Wikiloc trobareu la majoria dels cims anteriors, i moltes més escapades per Catatalunya.
Ara només us queda escollir la propera escapada. Quin és el proper cim que fareu?