Què fer aquest estiu a Catalunya: 14 llocs que has de visitar
Volem que aquest estiu cap parella es quedi a casa i que el gaudeixi com mai! Per això hem contactat amb altres parelles i amics que s'han animat a col·laborar amb nosaltres per crear aquest llistat de 14 escapades, experiències, activitats i llocs per visitar aquest estiu a Catalunya.
Siurana, Montsant i la Serra de Prades
Has vist mai la posta de sol des del mític cingle de la “Reina Mora”? Coneixes la llegenda de la històrica Siurana de Prades?
T’agradaria banyar-te al pantà de Siurana, envoltat de natura verge?
Potser prefereixes els tolls del seu riu! O et van més els gorgs i vols caminar per la serra de Prades fins a trobar-los!
A mi m’agrada molt veure els escaladors que sovintegen una de les més de 800 vies que ofereixen les muntanyes de Siurana i relaxar-me practicant el caiac pel pantà, als peus de l’ermita romànica de Santa Maria.
Si t’agrada el senderisme descobriràs la serra del Montsant, les muntanyes de Prades, amb les seves ermites romàniques, els camins amb vistes espectaculars a les terrasses de vinyes del Priorat, la Cartoixa d’Scala Dei, o qualsevol dels molts cellers de la DO Priorat.
Què t’agrada més, allotjar-te en un càmping o en una casa rural? Tot està a l’abast en aquesta comarca de només 10.000 habitants.
Encara et preguntes, “què fer aquest estiu a Catalunya”?
Col·laborador: @947poblesdecatalunya
Kayak al Pantà de Sau
El pantà de Sau és un embassament artificial creat per la construcció d’una presa a principis dels anys 60. S’ubica als peus de l’Espai Natural de les Guilleries- Savassona, a la comarca d’Osona.
Es caracteritza pel campanar romànic que s’alça al bell mig del pantà i que correspon a l’església de Sant Romà de Sau, un poble que va quedar cobert completament per l’aigua amb la construcció de l’embassament. Actualment, quan el nivell de l’aigua és baix es poden apreciar les restes del campanar i en períodes de sequera, és possible apropar-s’hi caminant.
Destaquem l’activitat estrella: fer una ruta en kayak al Pantà de Sau. A l’entorn hi ha un parell d’empreses que gestionen el lloguer de material per a la pràctica del kayak, el paddle surf o el piragüisme entre d’altres esports aquàtics. La realització d’aquestes activitats és una manera original i agradable de fer esport mentre contemples l’excepcional paisatge, que amb els Cingles de Tavertet com a teló de fons forma una de les postals més icòniques de la regió.
Si encara dubtes què fer a l’estiu a Catalunya, una ruta en kayak al Pantà de Sau és una de les millors propostes per gaudir d’aquestes vacances.
Podràs completar la teva visita amb altres indrets d’atractiu turístic de la zona com poden ser El Morro de l’Abella, un dels miradors més espectaculars de Catalunya o el monestir de Sant Pere de Casserres, que data del segle XI.
Col·laboradora: @_travelwithmi
Sostres comarcals de Catalunya
Hola forasters i forasteres!
Si encara no saps què fer aquest estiu a Catalunya, us convidem a fer sostres comarcals de Catalunya. Quan parlem de sostres comarcals ens referim a pujar als cims més alts de cada comarca.
Per a nosaltres, gaudir de la natura tot fent senderisme és sempre un gran plaer. A més a més, és un aprenentatge perquè aprofitem per visitar els poblets que envolten cada cim mentre coneixem la seva bona gent. Aquests són uns dels motius que ens mouen a passar unes bones vacances en l’entorn rural.
És important valorar la qualitat de vida que tenen tots i cadascun dels racons sorprenents de la nostra terra.
I vosaltres, us atreviu a fer algun sostre comarcal aquest estiu?
Col·laboradors: @gisela_en_ruta
Kayak per la Costa Brava
Si encara no saps què fer aquest estiu a Catalunya, m'agradaria recomanar-vos, després del confinament, una connexió amb la natura i navegant amb el Kayak per la Costa Brava. Gaudireu de les aigües cristal·lines, de coves de 100m de llarg a Tamariu i l'espectacular cova de Gispert la Foradada. També podreu descobrir el Poblat Ibèric de Palamós, passant per les espectaculars Illes Medes del Parc del Montgrí. Us sorprendrà!
Col·laborador: @alasdesal
Rupit, Salt de Sallent i la Cascada de La Foradada
En no gaire més de 15 km es pot gaudir d’un dia de muntanya en parella. Si sou una parella que li agrada fer excursions tant per la muntanya com pels pobles amb encant escampats per Catalunya, i encara no sabeu què fer aquest estiu a Catalunya, avui us portem una escapada a Rupit i els seus voltants.
A l’entrada de Rupit es situa l’aparcament del poble que té un cost de 2€ si s’hi va amb cotxe o moto. Deixant el cotxe aquí, s’ha de creuar el pont penjant i et trobaràs un escenari molt bufó, un cop aquí el més adient és deixar-se perdre entre el seu encant. Nosaltres vam passar el matí donant una volta tranquil·lament i després de dinar (Rupit, tot i ser petit, té molta varietat gastronòmica) és quan ens vam endinsar entre els carrerons petits que arriben al començament del camí cap al Salt de Sallent, el salt d’aigua amb més caiguda vertical de Catalunya (aproximadament 100 metres d’alçada). Seguint el camí cap a l’esquerra, uns metres més enllà es troba el Mirador del Salt de Sallent i des d’aquest es pot veure la magnitud del Salt.
De tornada a Rupit, es pot agafar el camí que queda a l’esquerra a la bifurcació entre Rupit i el Salt de Sallent, des d’aquest camí s'arriba a l’Ermita de Santa Magdalena on, des d’allà, s’hi poden contemplar una de les vistes més conegudes d’aquest poble.
Finalment, en cas de disposar de temps, es pot parar a Cantonigròs, el poble del costat de Rupit seguint la C-153, i des de l’Aparcament Municipal Gratuït es pot agafar la ruta cap a la Cascada de la Foradada. Nosaltres no hi vam poder anar degut a les dificultoses condicions climatològiques.
Col·laboradors: @bon.gal i @ggranel
Miravet i la ceràmica de Ghost
Encara no saps què fer aquest estiu a Catalunya? Et proposem una escapada plena de cultura i tradició! Qui no ha volgut emular l'escena del torn de ceràmica de Ghost? Si voleu passar un cap de setmana romàntic a un poble medieval del sud de Catalunya, heu de visitar Miravet. Podeu aprofitar per conèixer de més aprop la seva tradició centenària i fer una ruta per la Raval dels Canterers on trobareu tots els tallers d'artesania de la terrissa, en un entorn envoltat de natura i història de la nostra Catalunya amagada a la llera del riu Ebre
Col·laboradors: @ceramica_ferran, @ceramicfantastic i @nunu2008
Ruta dels 7 Gorgs
Una de les nostres rutes preferides de salts d'aigua a Catalunya, que es troba a 2 quilòmetres de la vila Campdevànol, una hora des de Girona: La Ruta dels 7 Gorgs. Es tracta d'un recorregut per 7 pous d'aigües naturals amb les seves respectives cascades.
És una ruta molt coneguda per la qual cosa trobareu la seva localització a Google Maps sense cap problema, abans d'arribar a l'inici de la ruta hi ha una zona de pàrquing de pagament i en temporada alta es cobren unes taxes de 5 €.
Com que a nosaltres ens queda a prop de casa, hem aprofitat aquestes fases de la quarantena per tornar-hi a anar després de 4 anys, les fotos que us ensenyarem seran recents, però haureu de tenir en compte que quan parlem de cascades, dependrà de la pluja quanta aigua pogueu veure!
La ruta és de dificultat fàcil, només necessiteu un bon calçat, hi ha un tram de caminada per asfalt fins arribar al primer pou, a partir del qual donem per començada la ruta! Una vegada veiem el cartell senyalitzant el primer pou queda només deixar-se portar i gaudir ja que van un després d'un altre.
Nosaltres vam trigar 1 hora 40 min en visitar els 7, ens vam parar al pou 6 a esmorzar un entrepà que ens vam emportar, lamentem no haver-nos pogut banyar perquè l'aigua estava super freda. Però en ple estiu és una ruta ideal per anar amb temps i poder passar una estona refrescant-se a algun dels salts d'aigua.
Com us comentàvem abans, aquesta ruta és bastant coneguda i a l'estiu s'hi aglomera de gent, per tant si voleu gaudir-la amb tranquil·litat us aconsellem que eviteu els caps de setmana.
És ideal per anar-hi amb nens, tot i que hi ha algunes pujades i baixades; també s'hi pot anar amb gossos encara que no sabem si en temporada alta es pot.
A la cascada juliol hi ha un bar que sol estar en funcionament, ara amb el COVID no sabem que passarà. Per tornar a la zona de l'aparcament hi ha dues maneres, o bé es pot tornar per la ruta o pel bar hi ha una ruta per fer amb bicicletes, no hi ha vistes a les cascades però si esteu cansats és una bona opció ja que el camí és més recte. Esperem que us agradi i que tingueu una idea més de què fer aquest estiu a Catalunya.
Col·laboradors: @haibackpackers
Els gorgs de les planes d'Hostoles
Si ens pregunteu què fer a l'estiu a Catalunya, creiem que el més idoni es combinar una mica de natura, esport i diversió i això, ho podeu fer a les Planes d'Hostoles. En aquest indret situat a la Garrotxa podeu trobar una ruta super xula per fer caminant mentres exploreu diferents gorgs.
És una ruta que está bastant ben indicada i en un entorn totalment natural. Nosaltres recomanem començar pel gorg de Santa Margarida ja que a l'estiu us podeu banyar i fin si tot pujar fins a sota el salt d'aigua. Una experiencia brutal! En aquest gorg també teniu un petit gronxador per tirar-vos a l'aigua i una petita esplanada per fer un àpat o descansar.
A més a més, si voleu conèixer altres gorgs de la zona, també podeu anar al gorg de la Plana, ja que diposa de dues zones. Per una banda, una preciosa cascada i per l'altra, una petita piscina natural per refrescar-se.
Per últim, podeu anar al gorg del Molí dels Murris, un petit gorg d'aigua cristal·lina on, a part de gaudir d'un bon bany, també podreu pujar fins a dalt de tot del salt, per tenir les millors vistes del gorg. Cal destacar que a l'estiu disposa d'un petit bar per refrescar-se.
Per tant, creiem que a l'estiu es la millor época per anar-hi perque a part de poder-vos banyar, també podreu gaudir de l'entorn totalment verd, un paisatge preciós!
Col·laboradors: @lamochilaenlaespalda
Restaurant Santa Marta a Tossa de Mar
Ara que ja comencem a tornar a la normalitat però viatjar a l’estranger encara està complicat, és un bon moment per descobrir indrets a prop de casa i així també donar suport als negocis locals. Per la nostra part, ja ens estem planificant què fer aquest estiu a Catalunya. Si esteu pensant el mateix, us volem recomanar una escapadeta a Tossa de Mar, fent parada al Restaurant Santa Marta.
Tossa té la particularitat que, a la part del passeig marítim i platges, et trobes un ambient molt turístic ple de gent, però un cop passes les muralles és un altre món. El local es troba dins d’aquesta part antiga amb un ambient molt acollidor. Només veure la seva terrassa ja ens va cridar l’atenció i vam decidir gaudir d’un sopar tranquil.
Per compartir vam escollir unes croquetes de calamarsets amb la seva tinta i unes espectaculars braves amb un toc diferent: patates baby fetes al caliu. Amb aquests entrants ja podíem intuir que havíem fet una bona elecció. Les croquetes tenien molt de gust a mar i les braves ens van sorprendre gratament.
Els plats principals van ser bacallà amb mongetes de ganxet i un entrecot de vedella. És curiós com un producte tan comú com les mongetes poden arribar a destacar d’aquesta manera quan es tracta i es cuina de la manera correcte.
L’entrecot era de molt bona qualitat, cuinat al punt perfecte i, a més, acompanyat d’aquestes patates baby que tant ens havien agradat, aquest cop passades per la brasa. Una delícia!
A més, tot el sopar va estar acompanyat d’un bon servei i una atenció de 10. Per tant, si us volta la idea de passar l’estiu per la Costa Brava, aquí us deixem la nostra recomanació!
Col·laboradors: @acomerselmundo
Pirineu Català
Si esteu pensant en què fer aquest estiu a Catalunya, sense massificacions i gaudint de la natura, el vostre destí deu ser el Pirineu Català. Aquesta cadena muntanyosa amaga infinitat de racons amb un gran encant.
Comencem pel Pirineu Oriental. Partim des del Circ d'Ulldeter al que podrem arribar amb cotxe, ple de muntanyes mítiques com el Bastiments. Una mica més a l'esquerra ens endinsem a la Vall de Núria, un espai privilegiat al que podrem accedir a peu, o bé en l'únic tren cremallera del Pirineu.
Deixem la Vall de Núria, vigilada sempre pel Puigmal, per arribar a l'assolellada Cerdanya. Situada a 1000 metres d'altitud, ofereix bona temperatura tot l'any i una gran quantitat d'excursions, com la que porta al Prat de Cadí, un prat sota el massís del Cadi.
Seguim el riu Segre fins a la Seu d'Urgell, terra d'activitats aquàtiques. També podem acostar-nos a Andorra, que encara que no és Catalunya, bé mereix una visita, especialment a la Vall de Madriu, Estanys de Tristaina o ascendir al seu cim més alt, el Comapedrosa.
Travessem el Port del Cantó per visitar el Pirineu Occidental. Recorrem localitats tan boniques com Sort i Llavorsí per arribar a el Parc Nacional d'Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici. Un lloc d'extrema bellesa en qualsevol època de l'any. A la dreta d'aquest parc nacional, ens trobem el Parc Natural de l'Alt Pirineu, menys conegut però igual de bonic. La Valls d'Àneu i Vall Ferrera, salvatges encara, són l'hàbitat de nombroses espècies.
Creuem el Port de la Bonaigua per arribar a un paradís, la Val d'Aran. Situat a la vessant nord dels Pirineus, aquesta bonica comarca ens sorprendrà a cada pas que donem pels seus senders, així com quan coneguem els seus pobles.
Última parada per aquest viatge a través del Pirineu Català, la Vall de Boí. No podem anar-nos d'aquesta vall sense conèixer les esglésies romàniques, patrimoni de la humanitat per la Unesco.
Col·laboradora: @2mundosencontrados
Congost de Mont-rebei
Si encara no saps què fer aquest estiu a Catalunya, et recomano aquesta ruta! Fa uns anys, per casualitat vaig descobrir la ruta del Congost de Mont-rebei, aquesta ruta es realitza al costat del riu Noguera Ribagorssana, que es troba entre la frontera entre Catalunya i Aragó. Nosaltres vam decidir anar a passar el dia i a descobrir les escales que hi ha situades a les parets de la muntanya.
La nostra ruta va començar al costat Aragonès, al costat d'un alberg on vam preguntar per la ruta. Un cop començats a caminar vam anar a poc a poc pel bosc fins que vam començar a veure el riu. La part que més vam gaudir de la ruta és la part en que travesses les passarel·les, el pont penjant, i es camina pel camí escarpat a la muntanya, al final del nostre camí nosaltres vam tornar en un catamarà, per descomptat pots anar acompanyat de la teva mascota, tot i que possiblement en passar les passarel·les serà més complicat.
A part de fer senderisme, pots aprofitar i fer una capbussada al riu o practicar diferents tipus d'esports d'aigua, jo en concret vaig veure molta gent anant en kayak.
Col·laborador: @alex_estlan
El Ventador a Horta de Sant Joan
Waybillers! Ja esteu pensant on anar de vacances? O on us podeu escapar prop de casa? Què fer aquest estiu a Catalunya? Natres sí! Perquè això no pot parar i ara més que mai hem d'aprofitar per conèixer el nostre entorn i les seves infinites opcions. Avui volem parlar del Canaletes un riu que tenim a la nostra comarca, on al seu pas per Horta de Sant Joan crea un barranc d'una vellesa espectacular, anomenat "El Ventador" . I si, es pot gaudir d'ell en amics, família i inclús en críos. Ells es quedaran al·lucinats, ja que és una experiència de la qual no es pot gaudir cada dia d'una manera tant senzilla. És apte per tots els nivells, ja que té, "sifons", salts i passos molt espectaculars, però que tots es poden evitar d'una forma molt senzilla. Per poder anar solament cal passar per l'Ajuntament, per omplir uns tràmits, que serveixen per saber qui accedeix a la zona. La millor opció, és anar acompanyat per una de les dues empreses que hi ha al poble, ja que és la forma més fàcil. Ells poden tramitar tot el que fa falta, disposen de servei de lloguer de material necessari, a més, si no hi heu anat mai, disposen de servei de guia, aquesta serà sempre la millor opció, per accedir, ja que és personal molt preparat i amb molt coneixement del terreny. Si hi decidiu anar, el millor és trucar una setmana abans per reservar, i saber si tenen disponibilitat. Un altre element indispensable serà una càmera aquàtica, ja que les fotos i els vídeos queden brutals, a més seran un excel·lent record. Esperem que més d'un ho pugueu disfrutar, i si teniu l'oportunitat d'anar, ens etiqueteu a alguna d'aquestes magnífiques fotografies. Salut i aventura!!
Col·laboradors: @obiandlaiawaybill
Kayak pel Pantà de Canelles fins La muralla xinesa d'Osca
Us imagineu canviar de comunitat autònoma amb kayak? Doncs és possible! El Pantà de Canelles es troba entre Catalunya ( Lleida ) i Aragó ( Osca ). Aquest Pantà ens ofereix moltes activitats com banyar-se, gaudir de les vistes, fer un tomb amb kayak, padel surf, barca... En aquest post us oferim una escapada en parella per tot un dia en kayak.
L'escapada comença al pàrquing del pantà a Corçà ( Lleida ) on previament haurem contractat els kayaks individuals o el kayak doble amb alguna empresa d'aventura.
Per poder fer la ruta sencera haurem de ser als kayaks a les 9 del matí ja que la ruta d'anada i tornada suma gairabé unes 7h en kayak. Si, 7h. 3,5 d'anada aprox. I 3 de tornada ja que el vent sol bufar a favor quan tornem.
I on anem? Doncs anem a visitar les Parets de finestres que reben el famós nom de “La muralla xinesa d'Osca“. Es tracta d'una formació rocosa que crea unes barres calcàries paral·leles en forma de punxa. Separades per 20m, s'han creat amb moviments geològics tectònics i creen aquest magnànim espectacle natural.
Requereix d'un mínim estat físic però res de l'altre món, sobretot hem de tenir en compte que estarem sota el sol moltes hores així que cal portar crema solar, aigua per beure, barret, ulleres de sol, menjar i el mapa que us oferirà l'empresa amb la qual contracteu els kayaks.
El camí no deixa indiferent a ningú ja que podem anar contemplant diferents formacions roquoses, les quals creen un maravellós contrast de colors amb el blau cel del pantà. També podem observar 3 dels 4 voltors europeus mentres remem. Voltor comú, aufrany i trencalòs.
Col·laborador: @batecsdevida
Ruta a Prats del Cadí
Si aquest estiu voleu gaudir de la natura, dels paisatges de postal, de la muntanya i d'una ruta, nosaltres ja tenim l'escapada ideal! Així ja sabràs què fer aquest estiu a Catalunya!
Et proposem que et calcis unes bones vambes de muntanya o les botes, et preparis l'entrepà, la motxilla i que agafis el cotxe cap al petit poblet d'Estana, situat a la comarca de l'Alt Urgell (Lleida).
El poble d'Estana és el punt de partida d'aquesta ruta d'uns 7,5 km, els quals es poden fer en 2 o 3 hores aproximadament. Així que en el mateix poble o en un dels dos pàrquings que trobaràs, podràs deixar-hi el cotxe i preparar-te per caminar.
Aquesta ruta ens farà passar per pinedes, per camins pedregosos i senders que us semblarà que hagin sigut trets d'un conte, envoltats de paisatges magnífics! Porteu el mòbil i/o la càmera amb bateria!
Un cop superats aquests 7,5 km arribareu a un dels llocs més bonics de Catalunya i del món! Arribareu a Prats de Cadí, situat a 1.826 m d'altitud! Un prat verd i florit a la primavera envoltat de les magnífiques muralles de la cara nord del Cadí! Una escapada ideal per gaudir en parella, per gaudir de la natura i del paisatge i sobretot per fer esport i desconnectar! Una escapada per passar-hi el dia!