Platja Son Xoriguer i Far De Punta Nati • Viatge a Menorca, dia 2
La Platja Son Xoriguer i Far de Punta Nati, descobreix dos dels punts més especials de Menorca. Platja Son Xoriguer i Punta Nati us deixaran enamorats!
La platja de Son Xoriguer està a 12 km de Ciutadella, situada entre les puntes de sa Guarda i Titina i a prop de la Cala en Bosc. Aquest tros de mar es caracteritza per tenir forma de petxina, amb unes dimensions mitjanes, amb menys de mitja platja amb sorra i la resta rodejada de roques. L’aigua és clara i tranquil·la, amb un fons marí de sorra i algues marines on fer snorkel serà la prioritat de molts banyistes. Aquesta platja disposa de socorrista i de senyalitzacions de banderes. Per altra banda, el Far de Punta Nati és el far que queda més a prop de Ciutadella, exactament a 6 km. Es va construir el 1912 per evitar els naufragis en la costa nord de l’illa. El far consta de dos edificis rectangulars i independents amb una torre de 19m d’altura amb planta hexagonal. El far es troba a 42 m sobre el nivell del mar amb una aparença lluminosa de grups de 3 i 1 de centelleigs cada 20 segons.
Tenim moltes ganes de conèixer Menorca, la seva cultura i les seves platges. Ens acompanyeu?
Som a Menorca, una de les perles del Mediterrani i avui, després del primer dia a l’illa, aprofitarem que fa un sol preciós per anar a la platja. Com que ens hem llevat tard, però, més tard de les 9:00 h, decidim anar a una platja no gaire coneguda ja que si voleu anar a platges conegudes com la Macaralleta o la Macarella, per nosaltres dues de les platges que s’han de visitar tant sí com no, haureu de ser al pàrquing a les 8:00 h del matí, ja que, si no, us podeu quedar amb les ganes de veure-les i és que tanquen l’accés quan l’aforament està complet! Així que preparem la bossa, esmorzem i ens enduem el dinar. Després de saludar a tots els gossos de la casa ens posem em marxa, avui visitarem la platja Son Xoriguer, una platja bastant accessible i fàcil de trobar-hi famílies i turistes, però, nosaltres que visitem l’illa al setembre, no hi trobem tanta gent, de fet tenim la sort de poder quedar-nos un tros de sorra ideal per a pendre el sol, dinar-hi i relaxar-nos escoltant com les onades xoquen contra el mur de roca natural.
Després d’aparcar a 5 minuts de la platja, arribem i col·loquem les tovalloles. Tot i que hi ha algun núvol de tant en tant, avui es presenta un dia de sol preciós. Aprofitem tot el dia per estar a la platja prenent el sol, nedant i fent snorkel, hores i hores d’snorkel observant el fons marí, amortitzant unes ulleres que han vist infinitat de peixos i organismes marins. Nedem entre roques, algues i diverses espècies de peixos, alguna que altra medusa petita i, fins i tot, un pop!
És hora de dinar i tenim sort que molta gent torna cap a casa, encara estem més tranquils que abans. Aprofitem per tombar-nos a la tovallola i més tard, dinar també. Estem contents perquè no fa la mateixa calor que a l’agost, la temperatura de l’aigua es manté igual que a ple estiu i el sol és molt agradable, ideal per fer una petita migdiada. Per dinar ens hem endut pit de pollastre a la planxa, una mica de pa amb tomàquet i unes peces de fruita per mantenir-nos hidratats. És un menjar ideal per emportar-te a la platja o a la muntanya! Ara ja amb la panxa plena i després d’investigar les roques que hi ha al voltant per veure si hi ha animals, decidim recollir i anar a visitar quelcom a prop d’on estem. És hora d’acceptar que ens hem cremat. Un cop dins del cotxe amb música tranquil·la i descobrint Menorca a cop de volant, fem la primera parada a un supermercat, anem a comprar aigua que ens hem quedat secs! Seguim el camí, d’aquí una petita estona arribarem al Far de Punta Nati!
El Far de Punta Natí és el far que queda més a prop de Ciutadella, exactament a 6 km. Es va construir el 1912 per evitar els naufragis en la costa nord de l’illa. El far consta de dos edificis rectangulars i independents amb una torre de 19 m d’altura amb planta hexagonal. El far es troba a 42 m sobre el nivell del mar amb una aparença lluminosa de grups de 3 i 1 de centelleigs cada 20 segons.
Nosaltres sabem que és un fet obligatori veure les postes de sol a Menorca i tenir la gran idea de veure-ho des del Far de Punta Nati. És un punt que us recomanem visitar, per nosaltres ja és màgic, esperem que per vosaltres també ho sigui.
Per arribar-hi és millor fer-ho amb cotxe seguint el camí de cavalls, però val a dir que hi ha moltes persones que fan l’excursió fins al far caminant o amb bicicleta. El cotxe es deixa aparcat en un pàrquing i després es caminen uns 10 minuts per arribar fins al far. S’ha de dir que nosaltres vam tenir sort, perquè hi havia lloc, però a l’estiu aquest pàrquing s’omple ràpidament i s’ha d’aparcar una mica més lluny. A més us recomanem que porteu un jersei, una jaqueta o un paravent perquè sempre hi bufa la tramuntana i us pot fer l’estada insuportable si aneu amb màniga curta o tirants.
Les vistes cap al far, però valen molt la pena, camps ferms amb construccions de pedra seca, murs infinits i una carretera recta que assenyala el camí fins al far. Durant el trajecte us acompanyaran bens, ases i uns quants ocells. Segons anem arribant ens adonem que el paisatge és el que s’anomena Menorca seca, amb penya-segats de gran altura, però amb un relleu pla i pedregós. La vegetació és escassa i baixa, i això ens permet poder veure els coneguts ponts de bens, construccions de pedra seca on el bestiar es refugia quan hi ha mal temps.
Un cop arribem, hem de rodejar el mur que envolta el far i el contemplem, és impressionant, continuem caminant. A continuació ens sobten 3 construccions de forma més o menys piramidal, les quals ens permeten protegir del vent. Sentim que són construccions defensives de la Guerra Civil, bateries de morters i búnquers utilitzats per protegir la primera línia de la costa. Són impressionants. Encara ens fa sentir més especials de poder veure la posta de sol des d’un punt amb tanta història, cultura i riquesa natural.
Ara ja dient adéu al segon dia a l’illa, veiem la impressionant posta de sol asseguts al primer contrafort d’una de les defenses militars, arrecerats del vent i observant un sol que ens ha acompanyat durant el dia i el qual esperem tornar a veure l’endemà. Després de fer unes quantes fotografies és hora de marxar, cada cop fa més vent i és més insuportable estar-hi. Ens dirigim cap al pàrquing i entrem al cotxe, amb una mica de llum encara tornem cap a casa gaudint del paisatge tan particular de Menorca, una illa que ja ens ha enamorat.