Visitant Orgosolo, el poble més pintoresc de Sardenya • Viatge a Sardenya, dia 3
Descobrim murals impressionants en el poble d’Orgosolo i tastem menjar típic sard en un agriturismo.
El poble d’Orgosolo està situat al centre de l’illa de Sardenya, a la província de Nuoro i durant segles va ser considerat com la localitat més perillosa de l’illa a causa de la quantitat de morts que hi havia fruit de les disputes entre bàndols. Ara, però, amb 4.538 habitants s’ha convertit en un dels referents turístics de Sardenya gràcies als seus espectaculars murals de grans dimensions, pintats a les diferents façanes de les cases, també coneguts com Els murals d’Orgosolo. És sens dubte un poble que s’ha de visitar en la vostra propera escapada a Sardenya.
Continuem per la fabulosa illa de Sardenya. Avui ens llevem ben d’hora ben d’hora i aprofitem que no fa molt bon dia per escapar-nos fins a l’interior a visitar un poblet anomenat Orgosolo, a 2 hores i mitja d’Olbia, del qual ens han parlat molt bé i tenim molta curiositat de conèixer. També aprofitarem aquesta escapada a l’interior per fer parada a un dels famosos agroturismes que hi ha i que es veu que tan bé s’hi menja.
Visitant Orgosolo, el poble més pintores de Sardenya, ens hi acompanyeu?
Després d’esmorzar, preparar la bossa i carregar les diverses càmeres, agafem al cotxe i ens posem en marxa. Després de gairebé tres hores i voltes i més voltes, ports de muntanya i boscos d’alzines arribem a l’entrada del poble on ens dóna la benvinguda un mural gegant amb el nom d’Orgosolo imitant el branding de la Coca-Cola. A la mateixa entrada del poble també ens saluda un home pintat sobre dues pedres bastant grans, això promet! Un cop aparcats ens deixem perdre pels carrerons del poble i comencem amb trobar-nos amb els primers murals que ens expliquen amb to crític esdeveniments i fets que han marcat la societat moderna, com és ara la Segona Guerra Mundial, que, per cert va castigar amb duresa l’illa de Sardenya, el llançament de la bomba atòmica, les reivindicacions obreres, el capitalisme i la corrupció política, o la lluita per la igualtat de gènere, entre molts altres.
El nostre caminar no es guia pels noms dels carrers, per les plaques o pels senyals, sinó pels murals que anem trobant. Igual que al joc de l’oca, anem de mural en mural i si un ens impressiona més, el següent encara el supera. Des de murals abstractes fins a realistes, en total en podem trobar aproximadament uns 150 a tot el poble. Sens dubte una joia de poble poc conegut i deixat en segon pla pels turistes que venim a Sardenya enlluernats per les platges de somni. Ens hem passat aproximadament 2 hores voltant pel poble, fent fotos i gaudint dels murals. Ara, però,és hora de dinar, així que decidim agafar el cotxe i conduir fins a l’agroturisme més proper, el qual hem vist al camí d’anada cap al poble, s’anomena Agriturismo Locoei és un petit establiment a uns 15 minuts d’Orgosolo, rodejat de turons, vinyes i naturalesa.
L’ Agriturismo en sard, en català agroturisme, és una activitat turística que es desenvolupa en un entorn rural que a Sardenya és molt conegut, ja que hi ha moltes cases rurals on es practica. Pot ser comparat amb el turisme rural que es practica a Catalunya, però en el cas del agroturismo està més enfocat a la gastronomia de la zona, en dinars i sopars, fins i tot esmorzars, i no tant en passar-hi la nit. És una molt bona manera de tastar plats del país, de KM 0, a un preu molt econòmic i conèixer que viu de la terra. Normalment, hi ha uns menús amb un preu establert on et serveixen una gran quantitat de menjar, així que aprofitarem que tenim molta gana per tastar tot el que podem triant el menú de 25 € per persona.
El menú és molt complet i consta d’un aperitiu de la casa a base d’embotits, formatges, xai trenat, tripa i pota i verdures en escabetx. De primer plat podem triar entre maharrones lados (un tipus de pasta farcida de formatge), raviolis o gnocchi amb safrà i espàrrecs. El tercer plat és garrí rostit o estofat de xai. Cal mencionar que resulta que el garrí rostit és una especialitat d’aquest establiment, però ens comenten que s’ha de demanar per encàrrec, així que passarem amb estofat de xai acompanyat de verdures de temporada, collides de l’hort del costat de l’establiment. Finalment, de postres tornarem a menjar la Savada, les postres típiques de Sardenya fet de pasta de full fregida i formatge d’ovella fresc. El menú també inclou el vi de la zona, anomenat Cannonau di Sardegna Jerzu (canonnau no vol dir altra cosa que Garnatxa en sard), aigua, cafè i un digestiu per fer passar avall.
Com us podeu imaginar vam menjar com reis! Us assegurem que aquest dia no vam sopar, però val la pena fer una parada en un establiment d’aquests, deixar de banda per un cop els restaurants de la costa, i gaudir del menjar casolà de la zona! Després de dinar vam donar una volta pel terreny on vam poder jugar amb els gossets i gatets, i fer una volta per les vinyes de la propietat.
Després de la passejada ja és hora de tornar cap a casa, així que pugem al cotxe i enfilem el camí de tornada cap a casa pensant en els murals d’Orgosolo, la crítica i la reivindicació que desprenen, i el bon tracte i el bon menjar del qual hem pogut gaudir a l’Agriturismo Locoe.