Escapada a l’avioneta estavellada a Santa Fe del Montseny

  • Andrea Prat
  • waterbalance
  • Data de publicació
  • April 7th, 2016

A Santa Fe del Montseny, municipi de 12 habitants pertanyent a Fogars de Montclús (Vallès Oriental) hi trobarem essencialment dos punts d’interès: el Pantà de Santa Fe i l’Ermita de Santa Fe del Montseny, documentada ja el 1231.

Escapada a l’avioneta estavellada a Santa Fe del Montseny: Benvingut a l'escapada en parella de la setmana, ens hi acompanyes?

S’apropa Setmana Santa i comencem a preparar l’escapada de la setmana. Estem indecisos, encara no sabem on anar. Fa uns dies vàrem pujar al Matagalls, us ho explicàvem en aquesta entrada, i ens vam quedar amb ganes d’acabar de visitar la zona de Santa Fe del Montseny i Sant Marçal, així que decidim que aquesta sigui la nostra propera aventura. Ens animem i busquem informació. Aquest cop farem una volta circular sortint des de Santa Fe del Montseny, passant pel Pantà de Santa Fe, el Turó de Morou, l’Empedrat de Morou, l’Avioneta Estavellada (sí sí, hi ha una avioneta al mig del bosc), i tornaren a passar pel Pantà de Santa Fe fins arribar de nou al restaurant d’on hem sortit.

Com ja hem comentat en posts anteriors, sortir d’hora per fer les excursions no entra als nostres plans i són poques les ocasions en que anem bé de temps. Així doncs no us ha d’estranyar que us digui que aquest cop eren gairebé les 12:30 h del migdia quan sortiem de casa direcció Santa Fe del Montseny.

Un cop a dalt ens trobem amb un banc de boira que ens acompanyarà durant tot el dia. Sort que anem ben preparats! Aparquem el cotxe al pàrquing que hi ha passat el restaurant. Com que és divendres Sant i, per tant, dia festiu, molta gent ha tingut la mateixa idea que nosaltres i és una mica complicat trobar lloc. Per sort trobem una parella que ja s’envan cap a dinar i podem aparcar el cotxe a prop de l’Ermita. Comencem la ruta.

Seguirem el camí habilitat per a minusvàlids que passa per darrere el restaurant i que va fins a la presa del pantà. És un camí estret, esfaltat i en molt bon estat, ideal per a fer-hi una volta ja sigui amb cotxet o amb cadira de rodes. Aquest camí passa pel costat del riu que va a parar al pantà, així que durant els 15 – 20 minuts de recorregut el soroll de l’aigua ens farà companyia.

Una vegada arribats al pantà deixem el camí esfaltat i seguim rectes prenent com a referència les marques taronges que indiquen la ruta de l’Empedrat de Morou – Santa Fe. Ens posem a caminar i passem per l’empedrat, una formació rocosa al mig de la muntanya molt curiosa. Ens parem a dinar a aquest punt. La boira dibuixa formes entre els arbres i això ens entreté una bona estona.

Just abans d’acabar de dinar se’ns apropa una parella preguntant per l’avioneta estavellada. Nosaltres ho desconeixiem per complet, així que els hi diem que no sabem per on para. Al cap d’una estona busquem per internet la localització i ens proposem arribar-hi. Amb una mica de sort els trobarem a mig camí.

Si voleu saber detalls sobre l’accident, l’avioneta es va estavellar el 27 de maig del 2000. El pilot, un home anglès que feia el trajecte Múrcia – Perpinyà, va morir degut l’accident. La causa va ser degut a la boira, la mateixa que ens acompanyava durant tota l’escapada. A l’intenta descendir per mantenir el contacte visual amb el terra, va patir el tràgic accident. Si voleu més informació, la web chep.cat ens proporciona l’enllaç on es detalla l’informe tècnic que va realitzar el ministeri de foment.

Tornant a l’escapada, seguim el camí uns 30 – 45 minuts fins a arribar a un trencall que ja ens indica que seguin endavant trobarem l’avioneta. El lloc exacte d’aquesta està a uns 200 metres d’una masia abandonada, seguint el camí cap abaix. Us adjuntem les fotografies del lloc de l’accident i l’estat en que es troba l’avioneta.

Per tornar fem mitja volta i seguim el mateix camí fins arribar al pantà, on creuem la presa i seguim el camí que el voreja fins arribar al restaurant. La tornada té algunes pujades ja que per arribar fins a la Masia trobem alguns trams amb desnivell. Malgrat això, és una excursió molt maca i senzilla de fer, d’uns 10 km aproximadament i 450 m de desnivell.

Mapa de l'escapada a...

Turó de Morou 17404, Girona