Escapada als Pastorets de Mataró

Descobeix amb nosaltres un dels pastorets amb més història!

  • Juli Ramon
  • juligoodie
  • Data de publicació
  • January 24th, 2017

Els Pastorets de Mataró, patrimoni cultural de la ciutat de Mataró, capital del Maresme, des de l’any 1981, és un espectacle musical de gran format amb tots els ingredients: orquestra i cants en directe, balls, canvis d’escenografia, personatges bons i dolents, efectes especials de foc, etc. És una peça única que conserva l’esperit i l’originalitat d’una obra escrita a inicis del segle XX, però amb la força i ritme que el fa encara espectacular en el segle XXI. El 26 d’abril de 2016 es va concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a la Sala Cabanyes.

Escapada als Pastorets de Mataró: Benvingut a l'escapada en parella de la setmana, ens hi acompanyes?

Han passat les festes de Nadal, reis inclosos, i sembla que ara tot costa una mica més. Tornem a la normalitat i ens queden 3 mesos per endavant per arribar a Setmana Santa, on els qui treballem, trobarem uns dies per descansar. Sembla que tot està perdut, però aquest cap de setmana hem trobat la solució per treure’ns la nostàlgia de les festes d’una manera menys brusca, i tornar a recordar l’esperit de Nadal de manera divertida i entretinguda! Ens escapem als Pastorets de Mataró, a la Sala Cabanyes, justament l’any del seu centenari!

Així doncs aquesta tarda de diumenge la passarem a la Sala Cabanyes gaudint dels Pastorets de Mataró!

Després de dinar agafem el cotxe i al cap d’una estona ens plantem al centre de la ciutat on aparquem i ens dirigim Riera amunt fins a arribar al teatre, un edifici inaugurat l’any 1933 amb el nom de Sala Cabanyes, en record del qual havia estat president i impulsor de les activitats del Centre Catòlic de Mataró, fundat l’1 de novembre de 1884 amb el nom de Círcol Catòlic d’Obrers, l’arquitecte Emili Cabanyes. Es tracta d’un teatre a la italiana, construït l’any 1933 i reformat posteriorment als anys 1973, 1974, 1995, 2010 i 2011. Té un aforament de 242 localitats a la platea, 72 localitats a les llotges i 130 localitats a l’amfiteatre, és a dir, en total 444 localitats, que aquest diumenge són plenes de gom a gom.

Nosaltres vam comprar les entrades fa unes setmanes ja, abans de Nadal, i vam fer tot el procés per Internet. Ens va sobtar com una entitat d’aquestes característiques ha sabut adaptar-se digitalment i portar el procés de venda en línia. Vam reservar les entrades a la llotja número 10, així que veurem els Pastorets de Mataró amb bona perspectiva.

Són gairebé les 16:50 i ja som a dins. Hi havia una mica de cua per entrar però hem anat ràpids i seguint el passadís lateral arribem fins a la nostra llotja. Ens asseiem i ens preparem per gaudir dels Pastorets de Mataró. Inicialment trobem les cadires mitjanament còmodes, les pots moure amunt i avall per trobar la millor posició per veure l’espectacle, i esperem que ens aguantin les gairebé 3 hores i mitja que duren els pastorets.

A les 17 h en punt comença l’obra. D’un bon inici ja ens sorprenen els decorats, els efectes òptics, visuals i sonors, i la coordinació dels actors. Els Pastorets de Mataró, com hem dit anteriorment, tenen música en viu, és a dir, l’orquestra està situada al fossar, i acompanya constantment a la narrativa de l’obra. Això és una passada! L’estructura dels Pastorets consta d’un Pròleg, que és el que estem veient ara, un Primer acte, un Segon acte, un Tercer acte i un Epíleg. Entre actes fem un descans de 10 – 15 minuts per estirar les cames, el qual aprofiten els membres de l’equip tècnic per canviar decorats.

Avui hem estat de sort perquè a banda i banda de l’escenari s’hi ha situat una pantalla de televisió on es mostren els secrets dels Pastorets de Mataró. Es veu que només es fa un cap de setmana en concret, i aquest any ha tocat aquest. A mesura que avança l’obra podem veure per les pantalles com es preparen els actors o com l’equip tècnic prepara i executa els efectes especials, el foc, les pujades i baixades dels actors de l’escenari, etc. Realment és una de les obres més espectaculars que hem vist pel que fa a nombre d’actors, l’staff que hi ha al darrere, i la qualitat dels decorats, efectes i attrezzo.

Avui, precisament, també han obert l’accés a l’espai on es guarden les figures com el drac. Ens podem fer fotografies amb els dimonis, els àngels i altres actors i, per sorpresa nostra, fins i tot podem tocar el ruc! I és que, com a curiositats, cal destacar que a mitja obra surten un ase i un xai, òbviament de carn i ossos. És genial veure’ls a dalt de l’escenari! També l’encantador de serps i com fa moure la serp al ritme de la música, la lluna que fa llengots i pica l’ullet, o els àngels i les bruixes que arriben i marxen volant de l’escenari. Sincerament, al·lucinant!

Si teniu ganes d’anar a veure els Pastorets de Mataró, només heu de fer la compra de les entrades via el seu web, o fer la gestió a través del telèfon 618 77 30 13 els divendres de 18 a 21 hores, o al 93 790 84 02 en horari de taquilla, que és divendres i dissabtes de 20 a 21 hores, i una hora abans de cada representació.

Nosaltres hem sortit encantats, hem gaudit com nens. Hi havia escenes on, fins i tot, quedàvem amb la boca oberta en veure els efectes o transicions entre escena i escena o entre personatge i personatge. Sincerament, felicitats a l’equip de persones que hi ha darrere aquest espectacle, ara ja si, centenari! Tornarem!

Mapa de l'escapada a...

Carrer de la Riera, 110, 120, 08301 Mataró, Barcelona