Escapada a la Fundació CRAM

Una escapada molt emotiva!

  • Andrea Prat
  • waterbalance
  • Data de publicació
  • September 18th, 2016

La Fundació CRAM és una entitat privada i sense ànim de lucre que es dedica a la protecció del medi marí i de les especies que l’habiten. Té com a missió protegir la biodiversitat marina a través d’accions locals. Més de 500 tortugues marines han sigut recuperades i alliberades i han realitzat més de 400 assistències a dofins i balenes. També s’han portat a terme més de 50 projectes cientifics i de conservació.

Escapada a la Fundació CRAM: Benvingut a l'escapada en parella de la setmana, ens hi acompanyes?

Aquest diumenge a les 12:00h del matí la Fundació CRAM, en motiu del seu 20è aniversari, ha alliberat a cinc tortugues babaua a la platja del Prat de Llobregat en un esdeveniment públic i gratuït per totes aquelles persones que volguessin acompanyar a les tortugues en el seu camí de tornada cap a casa seva. Així que com bé us ho podeu imaginar, tan bon punt vam saber de la notícia vam decidir a anar-hi sense pensar-nos-ho dos cops! No tots els dies es fan alliberaments d’animals al seu medi natural i menys encara a casa nostra.

L’esdeveniment ha començat a les 10:00h del matí amb activitats per a tota la família com ara manualitats relacionades amb la conservació del medi marí. També hi ha hagut una carpa d’exposició sobre les accions de conservació que es duen a terme des de la Fundació CRAM i a més a més, en un petit escenari, s’ha fet la simulació del rescat d’una tortuga marina.

 D’altre banda, també s’ha muntat un punt d’informació general, un altre per la premsa i per últim, una petita botiga per poder comprar records.

Així doncs, aquest matí hem assistit més de 600 persones a la platja del Prat de Llobregat per acompanyar a les tortugues en el seu llarg viatge de tornada cap a casa. Però abans de seguir amb l’esdeveniment de la Fundació CRAM, volem presentar-vos a les i els protagonistes:

  • L’Ona: va ser trobada per un pescador particular a Llençà el 14 de gener de 2016 recoberta d’algues. Va haver de passar la primera nit amb aigua dolça per poder eliminar part de les algues i paràsits. També es va observar que la trotuga de gairebé 10kg tenia 3 ferides cicratitzades que refelctien una possible col·lisió amb una embarcació. Després del tractament i cures diàries de les ferides i alimentació via sonda, ha estat preparada per tornar a casa.
  • En Donatello: una trotuga de 15,8kg que va ser caputrauda a 5 milles nàutiques de la costa amb una xarxa d’arrossagament a l’Atmella de Mar. El pescador en adonar-se’n va donar l’avís. Després de l’exploració veterinària es va confirmar que no havia petit cap lesió externa, però si presentava gas en alguns teixits interns com es va poder observar a les radiografies (malaltia descompressiva) i després d’acabar la recuperació, avui ha tornat a casa de nou.
  • La Sami: és una tortuga d’11kg i 47cm de llarg de closca. Va arribar al CRAM en observar-li ferides a l’aleta anterior i posterior dreta i també presentava gas en els teixits. Després de tractar amb èxit la seva patologia, aquesta tortuga està completament recuperada i preparada per tornar a casa.
  • En Bowi: una tortuga marina de quasi 17kg es va quedar atrapada en una xarxa a Sant Carles de la Ràpita, un altre cas de gas en alguns teixits interns que va ser tractat fins aconseguir la seva total recuperació. Una altre torguta preparada per tornar a casa.
  • En Luna: va quedar atrapada en una xarxa a la deriva i l’aleta dreta va quedar engantxada de tal manera que no li arribava gairebé reg sanguini, arrivant al punt que tots els seus esforços quasi mor ofegada. Per sort, va arribar al Port de Tarragona on un partícular al veure-la va llençar-se a l’aigua per recollir-la. Després d’alliberar-la de la xarxa que la rodejava va trucar al CRAM perquè la poguessin recuperar. Quan l’equip de rescat de la Fundació CRAM va arribar al lloc, l’aleta estava molt deteriorada per la pressió que li havia generat la xarxa durant tantes hores i per tant, pel que se li va haver d’amputar. Després d’una llarga recuperació de més de 10 anys ha pogut ser alliberada per tornar a casa.

Així doncs, són les 11:15h que estem aparcant al pàrquing que queda aprop del centre de la Fundació CRAM, just davant de la platja del Prat de Llobregat, i aprofitem el temps que queda fins a l’alliberament per fer una volta per l’entorn. Un cop arribada l’hora de començar, la gent es comença a col·locar al voltant de les tanques per veure el que tots estem esperant: l’alliberament de les tortugues!

Són les 12:00 del migdia i els voluntaris de la Fundació CRAM porten les tortugues a dins de caixes de plàtic mentre passen pel mig d’un passadís de gent que els aplaudeix i immortalitza el moment. Una vegada a la zona d’alliberament, voluntaris petits i grans acompanyen les tortugues una a una, en períodes aproxiamadament de 15 minuts de diferència, fins a la sorra perquè elles mateixes vagin cominant fins a l’aigua des d’on se’n aniran nedant de tornada cap a casa seva.

El dia d’avui ha sigut molt emotiu! Tot i les cues per arribar fins a l’aparcament i la dificultat per trobar lloc al pàrquing , tothom estava content, aplaudia i cridava de l’emoció al veure que una tortuga d’arrera l’altre aconseguien arribar al mar! Fins i tot en Lluna, la tortuga més gran de totes i que per aquesta qüestió l’han hagut de portar entre deu persones fins la bora del mar, al faltar-li una aleta li ha costat una mica més entrar a l’aigua però tots hem quedat bocabadats, ha sigut tota una lliçó d’autosuperació. Al final totes ho han conseguit i ara naden pel mar Mediterràni!

Al finalitzar l’acte ens hem dirigit cap a la botiga on la majoria de nens volien una tortuga de peluix (molt maques la veritat) o un bracelet o collaret d’un animal marí. Nosaltres no hem pogut evitar agafar informació del CRAM perquè, a part de col·laborar de manera econòmica amb ells fen-te amic, tens la possibilitat d’apadrinar a una tortuga o bé, fer-te soci de la Fundació CRAM i col·laborar amb ells formant part d’un equip d’acció. Així doncs, a què espereu? Nosaltres ja ho estem fent!

Mapa de l'escapada a...

Passeig de la Platja, 28-30, 08820 El Prat de Llobregat, Barcelona, Barcelona