Escapada al Restaurant l’Orquestra d’Argentona

Un petit i acollidor restaurant amb xiprer a la Vila d’Argentona.

  • Juli Ramon
  • juligoodie

Restaurant l’Orquestra és un petit i acollidor restaurant amb xiprer a la Vila d’Argentona, a la part més feudal del consistori, envoltat de torres i cases on hi solien estiuejar les famílies de Barcelona a començaments del segle XX. Fundat a la dècada del 1990, el Restaurant l’Orquestra a una torre de principis del segle XX, amb zona enjardinada, una bonica terrassa de fusta i un xiprer centenari que ens acompanyarà durant el nostre àpat.

És diumenge i avui serà un dia especial, d’aquests per recordar, n’estem segurs. Avui anem convidats a un dels restaurants més emblemàtics del Maresme, un restaurant que ha sortit diversos cops al programa Cuines de TV3 per la seva cuina d’autor i de mercat, i és un dels espais de rodatge utilitzats per a la telenovel·la de sobretaula “La Riera”. Estem parlant del Restaurant L’Orquestra, un restaurant amb xiprer situat a la població maresmenca d’Argentona, a pocs quilòmetres de Mataró, i amb aquesta escapada gastronòmica us explicarem tot el que us cal saber per gaudir al màxim d’aquest exquisit.

Hem arribat cap allà les 13:00 hores i hem aparcat al mateix carrer on es troba el restaurant, el Carrer Bellavista. L’Orquestra no disposa de zona d’aparcament però degut a la tranquil·litat de la zona on es troba situat, no ens serà gens difícil trobar un lloc on aparcar el cotxe. Nosaltres l’hem pogut deixar pràcticament al davant.  Abans d’entrar-hi ens sorprenen les cases i torres que l’envolten, és una zona veritablement bonica per viure-hi i us recomanem fer-hi una passejada si arribeu abans d’hora, o bé després de menjar per fer baixar el dinar o el sopar avall.

Al costat mateix del Restaurant l’Orquestra hi trobem un dels monuments arquitectònics més representatius del poble, amb el permís de la Casa Puig i Cadafalch. Estem parlant de Can Mercader, una torre d’estiueig construïda a començaments del segle XX, al 1903, d’estil neoàrab. És coneguda també com la Torre Mora. De ben segur que no us deixarà indiferents.

Restaurant l’Orquestra, un restaurant amb xiprer

Ara si, entrem al restaurant. Dos graons acompanyat d’un barri color verd ens donen la benvinguda. A la dreta hi veiem el jardí, decorat perfectament, senzillament ideal. Anem entrant fins a arribar a les taules, des d’on es veu la resta de jardí; a davant nostra ens saluda el xiprer centenari situat al costat d’un antic safareig, ara buit. Al mig del jardí amb gespa hi trobem un sortidor d’aigua que ens ajuda a fer menys feixuga la sensació de calor.

Aviat començarà el dinar. Mentrestant se’ns ofereix beure alguna cosa. En una carpa hi trobem dos cambrers servint begudes. L’Andrea demana primer una Cocacola i després un Martini blanc. Jo em decanto per alguna cosa més clàssica, primer un got d’aigua per passar la set i després una bona copa de cervesa.

Seiem, les taules estan situades estratègicament a sota la porxada perquè el sol, ara ja a dalt de tot, no toqui a la resta de la gent. El porxo és obert de bat a bat, sense vidres ni columnes pel mig, i això fa que mentre menges puguis veure perfectament el jardí. Uns ventiladors ens acompanyaran durant tot el dinar, i és que avui fa molta calor!

De primer, i després del pica-pica d’ametlles salades i bastonets de parmesà, comencem amb una tartaleta de bacallà amb ceba confitada i gratinat de formatge Tou de til·lers. Simplement deliciós. Amb aquest plat descobrim una nova varietat de formatge, el Tou de til·lers produït per la formatgeria artesanal, fundada l’any 1995, per cinc ramaders lleters del Pallars Sobirà i anomenada Tros de Sort. Es tracta d’un formatge de tres setmanes de maduració, de gust suau i cremós, amb un fons làctic i de xampinyons.

Tornant al dinar, de segon tastarem un cruixent de llobarro amb verduretes, cua d’escamarlà i salsa americana o el que és el mateix, salsa de marisc. La salsa està feta, tradicionalment, amb un fumet de mariscos aromatitzat amb tomàquets, all, ceba, conyac i vi blanc. La salsa està basada en el plat “llamàntol a l’americana”, divulgat durant els anys 1870 pel cuiner francès Pierre Fraisse. És un plat molt fi que no et deixa indiferent, i menys la salsa!

Com a tercer, tastem el filet de vedella amb salsa de vi ranci i la seva guarnició. En aquest cas, després de que se’ns pregunti quin és el punt de cocció que desitgem, se’ns serveix el filet acompanyat del que ens sembla que és puré de patata amb pernil, i xampinyons. També cal dir que tot i que sembli que tres plats és molt, les racions són les adequades.

Per últim, els postres! És la nostra part preferida del dinar. En aquest cas menjarem un combinat de dolços, entre els quals hi haurà pastís de mousse de xocolata, formatge fresc amb nabius, coulant calent de xocolata, nata muntada, pinya caramel·litzada, gelat de canyella i sorbet de mandarina, que ens ajudarà a fer baixar el menjar.

Com hem comentat al començament, s’han complert les expectatives i el dia ha sigut genial. Hem gaudit tant del menjar, com de l’entorn i de la companyia. Volem donar les gràcies a en Xecu i a la Sònia per treballar en aquest concepte de restaurant, per posar en relleu la qualitat i el detallisme que caracteritzen al Restaurant l’Orquestra i a l’atenció i servei cap al client. Sense dubte és una escapada gastronòmica que us recomanem al 100%!

Mapa de l'escapada a...

Carrer Bellavista, 1, 08310 Argentona, Barcelona