Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda

Descobrim les principals propostes turístiques que ens ofereix aquest preciós poblet del Baix Ebre. Ens hi acompanyes?

Juli Ramon ☺
Juli Ramon ☺
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda
Darrera actualització:
Foto d' Andrea Prat i Juli Ramon per Escapadesenparella.cat

Tot just fa una setmana que hem tornat del viatge de noces i el cos ens demana una escapada. Per més que voltem i viatgem, Catalunya no ens deixa de sorprendre, i això fa que pocs cops ens podem negar a fer una escapada o a buscar un nou racó per descobrir.

Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda: Benvinguts a l'escapada de la setmana, ens hi acompanyeu?

Això mateix ens ha passat aquest cap de setmana; tot i el cansament, ens han pogut més les ganes de sortir de casa, així que després de preparar les motxilles i planificar l'escapada, hem pujat al cotxe i en un tres i no res hem sigut a l'autopista direcció a Benifallet, al cor de l'Ebre, on segons ens han dit podrem gaudir d'unes coves de somni, un llaüt que amaga molta història, i molta i molta natura.

Benifallet és un petit poble amb encant situat a les Terres de l'Ebre, concretament a la comarca del Baix Ebre, al límit amb les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Benifallet apareix per primera vegada en documents l'any 1153, i ja existia abans de la conquesta de Tortosa per Ramon Berenguer IV. A dia d'avui Benifallet compta amb una població d'uns 700 habitants i quatre propostes turístiques que el diferencien dels seus pobles veïns: les Coves Meravelles, el Llaüt, el Castellot Ibèric i la Via Verda. Us ho expliquem tot seguit!

En aproximadament dues hores arribem a l'entrada del poble de Benifallet. Un monument a la Sardana ens dóna la benvinguda, seguit de l'edifici on es troba l'oficina de turisme. Aparquem el cotxe al darrere d'aquest, ben bé al costat del riu Ebre, i ens dirigim cap a l'oficina per recollir les entrades que ens permetran gaudir del passeig amb llaüt i entrar a les Coves Meravelles.

Pels qui fa temps que teniu ganes de fer una escapada Benifallet, o arran d'aquest post us estigueu animant a fer-ho, us recomanem reservar les vostres entrades, tant pel llaüt com per les coves, fent un truc a l'Oficina de Turisme de Benifallet, així us assegurareu de gaudir de l'escapada amb total tranquil·litat.

Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 1
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 2
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 3

Volta pel riu Ebre amb el Llaüt de Benifallet

A les 11:00 h en punt del matí surt puntual el Llaüt de l'embarcador del poble, així que aprofitem que encara tenim una estona per fer una volta pel poble, comprar una ampolla d'aigua i fer-nos algunes fotos amb el llaüt que ens portarà riu amunt, en un tour que ens permetrà descobrir la història, la fauna i la flora que acompanyen Benifallet.

El llaüt, de ferro i molt ben conservat, surt puntual a l'hora indicada. Som unes 20 persones a bord, encara bancs buits, i això ens permet moure'ns amunt i avall per gaudir del paisatge sense molestar a ningú. La guia que ens acompanya durant tot el trajecte ens dóna indicacions sobre els arbres i les muntanyes que ens vigilen, i els ocells que de tant en tant ens sobrevolen. També ens parla de les llegendes que parlen de Benifallet, i de com el poble va ser testimoni en primera persona d'una de les batalles més crues de la Guerra Civil, la Batalla de l'Ebre. Tot això fa que l'hora que dura el trajecte ens passi volant, i ja només quedin uns vint minuts de llaüt, els quals aprofitem per observar una mica més les muntanyes, les algues que ballen incansablement al ritme de les corrents de l'Ebre, i del sol que sembla que ens acompanyarà durant tot el dia d'avui.

Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 1
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 2
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 3

Baixem del llaüt a les 12:00 h i, després de fer algunes fotografies més a l'aparell, decidim caminar fins al centre del poble, a pocs metres d'on som ara, per descobrir l'església i tot el que pugui amagar el centre de Benifallet, com ara una pastisseria on no ens podem estar de comprar els famosos pastissets de Tortosa; som uns fans incondicionals d'aquests pastissets!

Comprem una bossa de sis unitats i ens els anem menjant tot deixant-nos portar les carrers del poble, fins que gairebé és hora de tornar al cotxe. Les Coves Meravelles són la nostra propera destinació.

Descobrint les Coves Meravelles de Benifallet

Situades a uns 4 quilòmetres del centre de Benifallet, les Coves Meravelles van ser descobertes la primavera de 1967 i 1968 pel Grup d'Investigacions Espeleològiques (GIE) del Centre Excursionista de Gràcia, en una campanya que van fer a la Serra de Cardó. Des de l'any 2021, les Coves de Benifallet són declarades Bé Cultural d'Interès Local.

Triguem poc més de 10 minuts a anar del centre del poble fins a l'aparcament de les Coves Meravelles. L'aparcament és força gran, pel que no us heu de preocupar per quedar-vos sense lloc. Baixem del cotxe i seguim el camí empedrat que ens porta primer fins al bar, i després fins a la porta d'entrada al recinte, on esperem uns minuts fins que arribi la Neus, la persona que ens farà de guia a les Coves Meravelles. Com a informació general, les visites a les Coves Meravelles són sempre guiades i tenen una durada d'uns 45 minuts aproximadament i les horaris habituals de visita durant els caps de setmana, festiu i ponts és a cada hora des de les 10:15 h fins a les 13:15 h, i des de les 16:15 h fins a les 19:15 h.

Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 1

Durant la visita d'avui coneixerem dues de les sis coves que formen el conjunt de coves de Benifallet; aquestes són la Cova Meravelles i la Cova del Dos. Comencem per la Cova del Dos. En aquesta hi apreciem restes històriques (reproduccions) del Neolític i també de la Batalla de l'Ebre, ja que durant la guerra la gent del poble s'hi va refugiar, fet pel qual és una de les coves amb més modificacions fetes per l'home. És impressionant igualment de visitar, sobretot pel canvi de temperatura i per la quantitat de formacions que hi podem contemplar.

Després de passar uns minuts a dins de la cova, fem marxa enrere i ens dirigim cap a la Cova Meravelles, la més impressionant de les dues, i a dins de la qual visitarem tres sales: la Sala dels Llapis, la Sala de l'Amfiteatre, i la Sala de la Música; a continuació us expliquem d'on surten aquests noms. La primera de totes que visitem és la Sala dels Llapis, la qual consta d'una gran quantitat de formacions, estalactites i estalagmites, que juntes formen figures ben curioses i en alguns casos recorden a llapissos! A continuació entrem a la Sala de l'Amfiteatre a la qual està permès fer fotografies i vídeos. A dins d'aquesta sala hi trobem unes formes circulars formades per l'aigua i els materials que arrossega, les quals dónen la sensació que sigui un amfiteatre. Seguim endavant per visitar la tercera i última sala, la Sala de la Música; aquesta sala és més petita però és l'única sala en que trobem un resum de totes les formacions que hem trobat durant tot el recorregut: estalactites, estalagmites, anemilotes, columnes, banderes, macarrions i excèntriques. A més a més, aquesta sala s'anomena Sala de la Música perquè hi ha unes estalactites que semblen tubs d'òrgan, els quals si se'ls toca amb la punta dels dits emeten diferents sons.

Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 1
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 2
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 3
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 4

Després de passar gairebé una hora entre les dues coves, tornem a l'exterior. Ens ha encantat la visita a les Coves Meravelles, les quals desconeixíem completament. De fet, l'única referència que teníem de coves així a prop de casa era la de les Coves del Drac, a Mallorca, de les quals no hi ha res a envejar!

Són gairebé les dues i decidim que, abans de seguir amb la nostra escapada per Benifallet, és hora de parar-nos a menjar alguna cosa, així des de les Coves Meravelles tornem cap al centre del poble on busquem un bar-restaurant on aturar-nos a carregar piles. Al poble hi trobareu forces restaurants que ofereixen carns a la brasa o menús ben variats, així que no patiu per trobar un lloc on menjar bé.

Ja amb la panxa plena i amb les forces recuperades per seguir voltant, ens dirigim cap a la nostra última visita del dia, el Poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja.

Última parada: el Poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja

Des de l'any 2021, el Poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja de Benifallet està declarat com a Bé Cultural d'Interès Local pel Consell Comarcal del Baix Ebre. El Poblat ibèric es pot visitar amb visita guiada, o bé per lliure qualsevol època de l'any. El Castellot de la Roca Roja és un dels poblats ibèrics més ben conservats de Catalunya, i ens permet imaginar com podria haver estat la vida en aquest poblat habitat durant gairebé 300 anys, entre els segles VI i III aC.

Per arribar al poblat ibèric des del centre del poble de Benifallet prenem la mateixa carretera que hem agafat per dirigir-nos fins a les Coves Meravelles, passem la senyal que ens indica el camí cap a les coves, i seguim carretera amunt durant aproximadament un quilòmetres, fins que trobem el trencall a la dreta amb l'indicador que ens assenyala la direcció per anar al poblat ibèric. La carretera que ens portarà fins al poblat està força ben conservada i ens farà passar per un paisatge ben particular de les Terres de l'Ebre, doncs durant més d'un tram tindrem arbres fruiters a banda i banda.

Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 1
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 2
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 3
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 4
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 5
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 6
Escapada a Benifallet: Coves Meravelles, Llaüt, Castellot Ibèric i Via Verda - 7

Arribem a l'aparcament de sorra del final del camí en uns 10 minuts. Deixem el cotxe just d'avant de l'embarcador, agafem la motxilla i enfilem el camí que tenim a la nostra esquena, el qual ens portarà directament fins al poblat. Hem de caminar uns 5 minuts per veure les primeres construccions defensives del Castellot. Si busquem la seva història, veurem que va ser a finals del segle V aC quan es va construir el poble com el podem veure en l'actualitat. Si us hi arribeu, veureu que avui en dia encara s'hi poden observar construccions defensives de fins a 5 metres d'alçada, i un entramat urbanístic ben senzilla, però amb els carreres ben delimitats, des d'on s'accedeix a les cases.

Ens ha agradat molt arribar-fins fins al Castellot de la Roca Roja. Les vistes sobre el riu Ebre i la vall que forma són impressionants, i poder presenciar la posta de sol des d'aquest indret no ha tingut preu. Ara però, se'ns va fent tard i és hora d'anar tornant cap a casa; abans però, volem fer una parada a l'Antiga Estació de Benifallet, un dels punts per on passa la Via Verda, una ruta turística que transcorre per l'antiga via fèrria de la Val del Zafán que unia l'Aragó amb Catalunya, i que ha estat reconvertida en itinerari cicloturista i senderista. És una escapada que tenim moltes ganes de fer i que ens hem apuntat com a pendent per aquest estiu!

Subscriu-te a la nostra newsletter

Subscriu-te a la nostra newsletter

Per rebre les últimes novetats i ofertes

Al fer clic a "Subscriure'm" confirmes haver llegit i estàs d'acord amb la Política de Privacitat.