Trossos del Priorat, molt més que un hotel al cor del Priorat

Des de Trossos del Priorat descobrirem els encants del Priorat i el Delta de l'Ebre!

  • Andrea Prat
  • waterbalance

Al Priorat, comarca de la província de Tarragona distribuïda entre el camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que limita amb les comarques del Baix Camp, la Ribera d’Ebre, les Garrigues i la Conca de Barberà, hi trobem el magnífic hotel Trossos del Priorat, ubicat al límit del petit municipi de Gratallops. Trossos del Priorat és perfecte pels amants de l'enoturisme, l'exclusivitat i privacitat. Acompanyeu-nos en aquesta nova escapada en parella!

Estem a començaments d'octubre i per aquest cap de setmana anuncien pluges, neu i molt de fred, i això que tot just acabem de donar la benvinguda a la tardor. Però nosaltres tenim una gran escapada preparada per celebrar el nostre cinquè aniversari, i res ens farà postposar-ho. Aquest cap de setmana ens agafarem el cotxe i baixarem 150 quilòmetres al sud de Barcelona, escapant-nos fins al Priorat, terra de grans vins i paisatges increïbles. Aquí dormirem a l'Hotel Trossos del Priorat, situat al municipi de Gratallops, a només 40 quilòmetres de Tarragona, des d'on descobrirem el món de l'enoturisme, una fira molt especial, i un paratge natural que fa molt de temps que teníem ganes de conèixer! 

Escapada a l'hotel Trossos del Priorat, molt més que un hotel: Benvinguts a l'escapada en parella de la setmana, ens hi acompanyeu?

És dissabte, i començarem la nostra escapada de cap de setmana al Priorat visitant la Morera de Montsant, un petit poble de no gaire més de 150 habitants, i situat als peus del massís del Montsant. Agafem el cotxe i ens posem en marxa. Després d'una horeta de viatge ens adonem que estem arribant a la Morera en reconèixer la silueta del Montsant, tot un símbol del Priorat i les comarques tarragonines, un magnífic massís compacte, amb la major part del seu perímetre emmurallat per cingleres i roquissars de conglomerats oligocènics. És impossible no fixar-s'hi o deixar de mirar-lo per la finestra del cotxe, excepte si condueixes :(

A la Morera de Montsant ens hi esperen en David i la Judith, dos grans amics que avui ens faran d'amfitrions a la Fira del Vin Blanc, una molt bona ocasió per fer un tast dels vins de la comarca. Així que després de passar pels estrets carrers empedrats del poble, arribem a lloc, aparquem el cotxe i anem per feina.

La llàstima però és que aquest any no han pogut celebrar la Festa del Vin Blanc com cada any a causa de la pluja, pel que s'han hagut de col·locar totes les paradetes de vi i menjar dins de la sala polivalent del poble i ens hem perdut l'encant de poder fer el tast tot passejant pel poble. Per aquesta raó haurem de tornar l'any següent!

A l'entrada de la sala comprem els tiquets, els quals costen 10 euros i inclouen de 10 tasts de vins, una butlleta per participar en el sorteig, una copa de vidre amb el seu suport corresponent, i un obsequi que recollirem un cop acabat el tast.

Passem el migdia entre vins blancs, negres i rosats, secs i afruitats, fent tastos de formatges i acompanyaments, fins que és hora de dinar. Així que decidim anar a buscar el nostre regal i aprofitar per anar a dinar amb en David, la Judith. Abans però, recollim el nostre obsequi, una ampolleta de vin blanc de la Morera de Montsant. Un molt bon record!

Sortim de la sala i caminem poble amunt fins a arribar al bar més conegut de la Morera, on podeu gaudir de menjar casolà de bona qualitat. Estem parlant d'"El bar únic", on de primer demanem una gran amanida, i de segon ens decantem per unes galtes de porc al forn, i xai a la brasa. Per acabar la jornada, fem unes quantes partides a l'"Uno" i decidim acomiadar-nos de la colla i posar-nos en marxa cap a Gratallops, on ens espera la nostra habitació a l'Hotel Trossos del Priorat.

Després de 22 minuts conduint per carreteres amb moltes corbes arribem a Trossos del Priorat, situat als afores de Gratallops. S'ha fet de nit, però tot i això l'entrada ens sembla espectacular, i el disseny de l'hotel encara més! Segur que demà al matí ens emportem una gran sorpresa.

Primer dia a l'hotel Trossos del Priorat

L'Hotel Trossos del Priorat es troba rodejat per les seves pròpies vinyes, i és un autèntic oasi de pau on naturalesa i vins es fonen creant l'harmonia perfecte. De línies rectes però molt ben adaptat a l'entorn, Trossos del Priorat combina formigó, ciment i fusta, creant espais ideals per gaudir del vi, la natura i de vosaltres dos sols.

L'habitació, una de les 6 que ofereix Trossos del Priorat, és càlida i molt acollidora. A l'entrada ens espera una bonica nota de la Laura, la directora de l'hotel, juntament amb una ampolla d'un Lo Món, un vi negre d'aromes afruitats i notes acaramel·lades, el qual gaudirem una d'aquestes nits al costat de la llar de foc de l'hotel. Perquè ens ho mereixem, i perquè ja fa 5 anys que recorrem el món plegats! A l'altra banda de l'habitació hi trobem la terrassa amb els raïms a tocar.

Després de deixar les bosses a l'habitació i reconèixer les diferents estances de l'hotel, decidim anar a sopar alguna cosa al centre de Gratallops, el qual ens sembla ideal per a fer un mos.

Agafem el cotxe, i el paraigua, i arribem al poble en pocs minuts. Aparquem al centre mateix, a prop de l'Església de Sant Llorenç de Gratallops, on justament al costat hi trobem un bar que té molt bona pinta, Cal Botera.

Tapats i amb el paraigües, que ara comença a ploure, ens dirigim fins al local, petit però molt acollidor, i amb un disseny interior que ens encanta. Aquí gaudim d'una bonica i romàntica vetllada, sopant una exquisida coca casolana acompanyada d'una bona cervesa, que tot i ser en terra de vi, som dels que acompanyen la pizza sempre de cervesa. 

Hem menjat amb molt de gust, tot i que hem de destacar que el servei ha sigut molt lent, ja que a dins hi havia una tala molt gran. A banda, ens ha tocat seure al costat de la taula d'entrada, pel que hem passat una mica de fred. Tot i això, el menjar era boníssim i hi tornaríem de nou.

Després de sopar marxem cap a la que serà casa nostra aquestes 48 hores. La nostra habitació doble amb terrassa ens està esperant, i demà serà un gran dia!

Després de descansar increïblement bé (aquest llit és una passada), ens toca posar-nos en peu, així que després de la dutxa matinal, ens dirigim cap a la cuina on ens espera l'esmorzar. Cal dir que l'Hotel Trossos del Priorat no és un hotel convencional on tot ho tens servit, sinó que es defineix millor com un apart-hotel, on els clients tenim a la nostra disposició una cuina office enorme per cuinar-nos el que vulguem a qualsevol hora del dia, un menjador preciós amb unes vistes magnífiques a les vinyes de la propietat, i a banda de tot això, un esmorzar bufet que no us deixarà indiferents, format per una gran varietat de productes locals i artesanals, entre els quals destaquem el suc de taronja natural servit a taula, els embotits (des de fuet a llonganissa, botifarra negra i blanca, i formatge de cabra), llesques de pa de diferents classes, iogurts i púdings, melmelades, coca de sucre, pastisseria, xocolata, diferents classes de cafè i té. En definitiva, un gran esmorzar que t'obra la gana i a la vegada et deixa tip fins a l'hora de dinar.

Ara sí, amb la panxa plena, ens adonem que aquest cap de setmana se celebra la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova, una cita a la qual no podem faltar, ja que som tan a la vora. Així que en uns 20 minuts ens plantem a la població, i amb l'abric i la bufanda ben col·locats comencem a caminar per la fira.

Aquesta és una d'aquelles fires on hi trobareu de tot, des de tractors fins a sabates, passant per xemeneies, animals, coces, embotits, carn, cotxes d'ocasió o barbacoes... de tot! 

Després de voltar per tota la fira, i enamorar-nos d'un ase que ens ha robat el cor, i veient que encara no és hora de dinar, ens animem a baixar fins al Delta de l'Ebre, on ens arribarem fins a la Punta del Fangar. Així que agafem el cotxe i ens posem en marxa, que el Delta és un indret que fa molt de temps que volem visitar, però sempre se'ns resisteix!

En una hora més o menys, i després d'aturar-nos a fer innumerables fotografies als camps d'arròs, sabem que hem arribat al Delta. Aquest paisatge, aquestes aus, la planúria, i els Ports al fons, ens indiquen que som on volem ser. Conduïm 5 minuts més fins a arribar a la platja de la Marquesa, on començarem a caminar fins a arribar a la Punta del Fangar, on trobarem el far.

Completament tapats, quatre quilòmetres a peu ens separen del Far del Fangar. Gaudim del mar, de les dunes i dels camps d'arròs al fons. Però el vent i la sensació de fred cada vegada és més gran, i sembla que el far en comptes d'apropar-se, s'allunyi de nosaltres. Després d'una bona estona caminant i amb les orelles ressentides pel vent, decidim girar cua i tornar cap al cotxe. Ho hem intentat, però ara ja és insuportable caminar per la sorra. 

Estem una mica tristos perquè volíem arribar-hi, ens fa molta il·lusió, però veient les condicions decidim deixar-ho per un altre dia, que segur que ho gaudirem més. Aquest cop ens has derrotat, però tornarem, Far del Fangar!

Quin descans arribar al cotxe, ja no suportàvem el vent! I ara, quasi a les 17.00 h de la tarda se'ns desperta la gana. Haurem de buscar algun lloc on menjar, però veient que tots els restaurants ja estan tancats, decidim agafar-nos un entrepà de llom i formatge en un bar de carretera, i veure el partit del Barça des del cotxe. Quin gust i que calentet està. Això sí que ve de gust!

Ara ja amb la pantxa plena, plens d'energia i abans de tornar cap a l'Hotel Trossos del Priorat, decidim apropar-nos fins un lloc molt especial on gaudirem de la posta de sol. Visitem la Bassa de les Olles. 

Situada a l'Ampolla, la Bassa de les Olles ocupa 54 hectàrees de superfície i és considerada una de les llacunes més petites del Delta, la qual destaca com a punt de nidificació. Envoltat de naturalesa, és un espai ideal per a realitzar excursions i observar la fauna i la flora autòctona.

Hem aparcat a la mateixa platja amb facilitat, però ens hi juguem un dit que a l'estiu no deu ser tan fàcil fer-ho. Des d'aquí comencem la ruta fins a la bassa tot seguint el camí de sorra, i observant tot el que tenim al voltant. El paisatge i els colors són maquíssims; ens agrada moltíssim. Sense fer soroll ens apropem al primer mirador. Hi ha diferents aus dins l'aigua; els observem amb silenci perquè no marxin. Al cap d'uns minuts, identifiquem un segon mirador a la llunyania. Aquest és més gran i més alt, així que ens decidim apropar-nos-hi per gaudir de la posta de sol, des del Parc Natural del Delta de l'Ebre, una experiència bruta, única, que us recomanem al 100%!

Després de gaudir d'aquesta magnífica posta de sol, decidim que és hora de tornar. El fred va apretant, tenim les mans glaçades i encara ens queda una estona de trajecte fins a tornar a l'hotel. Un cop al cotxe, decidim buscar una botiga per comprar alguna cosa per menjar. Al mateix centre de l'Ampolla trobem una botigueta, un d'aquests supermercats de tota la vida on hi trobes de tot. Així que aprofitem per comprar una crema de verdures i una mica de pollastre a la planxa per sopar.

Torna a ser de nit quan arribem a Trossos del Priorat, aquest cop amb la compra feta. Ens dirigim a la cuina, preparada i condicionada perquè tots els clients la puguem fer servir. Un cop sopats, i abans d'anar a dormir, ens dirigim cap al menjador on encendrem la llar de foc, obrirem l'ampolla de vi, ens servirem una copa, i recordarem tot el que hem fet al llarg d'aquest any, parlarem de tot el que ens queda per fer i agrairem haver tingut l'oportunitat de viure dies com ahir i avui.

Segon dia a l'Hotel Trossos del Priorat

Avui comença un nou dia, les nostres últimes hores per terres del Priorat. Ens llevem, carreguem piles amb un bon esmorzar i ens preparem pel que ens espera el dia d'avui. 

Avui ens estrenem en el món del tast de vins gràcies als amics de Trossos del Priorat, així que ens dirigim cap a l'altre hotel del grup, anomenat Terra Dominicata, situat a Escaladei. 

Terra Dominicata és un hotel construït en un antic monestir del segle XII, el qual consta de 26 habitacions superiors decorades de forma exquisida, piscina exterior, bodega pròpia, restaurant, i tots els serveis per fer de la vostra escapada a Terra Dominicata una experiència inoblidable.

Un cop arribats a la propietat ens dirigim cap a l'entrada del celler, on ens atenen molt amablement. Hem arribat una mica abans, així que mentre esperem a les dues parelles que falten per començar el recorregut, aprofitem per parlar amb la noia que ens farà de guia, la qual ens explica una mica la història de la propietat i la varietat de raïm que tenen plantat.

Ara sí, ja hi som tots, comencem la visita al celler Terra Dominicata, al llarg de la qual aprenem com s'elaboren els vins de la DOQ Priorat, quin tipus de bótes fan servir, quines innovacions s'estan aplicant i quin és el procés de producció del vi. En acabar el recorregut ens espera un tast privat de vins propis de la propietat.

En una taula llarga i en un espai molt ben dissenyat, aprofundim sobre els vins del Priorat. En tastem quatre de diferents, el Llum d'Alba (Garnatxa Blanca, Macabeu i Viognier) amb gust fres, directe i que recorda la poma àcida; l'Abracadabra (Garnatxa blanca i Macabeu) molt més intens, amb un gust més complex i lent que recorda a la mel i la fruita tropical; el Domus Aquilae (Garnatxa) amb un gust fresc i afruitat, ideal per acompanyar peix blau, carn o barbacoes; i per últim el Lo Món (Garnatxa, Carinyena, Syrah, Cab i Souvignon), amb un gust torrat que recorda les fruites del bosc i les herbes aromàtiques, ideal per acompanyar menjars més complexos.

El tast i la visita no duren més de dues hores, així que encara tenim temps per dinar, però abans de marxar decidim aprofitar l'ocasió i endur-nos un parell d'ampolles de vi de record; ens decantem pel Llum d'Alba i el Lo Món, un de blanc i un de negre, ideals pel nostre proper piscolabis. 

Ens acomiadem de Terra Dominicata i ens dirigim cap a Escaladei. Amb tot pràcticament tancat, ja que avui és dilluns, i després de donar una petita volta pel poble, decidim aturar-nos a dinar a l'Hostal-Restaurant Els Troncs, on menjarem cuina casolana de qualitat.

El local és de pedra, d'estil rústic, recorda molt a una masia; està decorat amb eines per treballar la terra. De primer ens decantem per uns macarrons i escudella, i de segon carn a la brasa amb patates fregides. De postres un tros de coca de pessic amb xocolata. Boníssim! Hem menjat molt bé i a molt bon preu. Us el recomanem per fer-hi una parada ràpida i agafar forces.

Ara sí, s'acaba la nostra escapada de cap de setmana, ens toca dir adéu al Priorat, a l'Hotel Trossos del Priorat, a les vinyes i a la seva gent. Ens acomiadem del cap de setmana fent una última parada a la famosa i coneguda Cartoixa d'Escaladei, fundada l'any 1194. Situada en el fons d'una vall i protegida per la serralada del Montsant, és un espai tranquil on els monjos cartoixans van seguir un model de vida marcat pel silenci i l'oració, combinant la solitud eremítica amb l'empara de la vida comunitària. 

Per desgràcia nostra els dilluns és tancada i no la podem visitar per dins, però ja tenim una excusa per tornar a escapar-nos al Priorat. Així doncs, repetirem!

Mapa de l'escapada a...

Gratallops, Tarragona